Aanbieding Manifest Informele Zorg

 In Top3

De zorgvraag neemt toe, ook in Houten. Om de professionele zorg in de toekomst beschikbaar te houden voor wie dat echt nodig heeft, is het meer dan ooit nodig de verbinding te zoeken met de informele zorg. Niet ter vervanging maar als aanvulling en versterking van elkaar.

Op 23 april bood Lauren Zwemer, namens SGP-Houten, D66 Houten, Natúúrlijk Houten, CDA Houten en Houten Anders! gezamenlijk een manifest over informele zorg aan het college aan. Dit manifest is het resultaat van een in januari gehouden gespreksavond over ‘informele zorg’.

Informele zorg is zorg en ondersteuning die wordt gegeven door mensen die dat niet als hun beroep doen en er dus ook niet voor betaald worden. Ze helpen omdat ze een persoonlijke band hebben met de cliënt of bewoner, uit liefde, vriendschap of vanuit een idealistische inzet. Denk bijvoorbeeld aan mantelzorgers en vrijwilligers van organisaties zoals Handje Helpen, Buurtgezinnen, de Wakkere Akker etc.

De genoemde partijen wilden weten: ‘Hoe overbrug je het gat tussen formele en informele zorg? ‘ De avond werd ingeleid door Kitty Jurrius, lector Klantenperspectief in Ondersteuning en Zorg aan Windesheim Hogeschool. In totaal waren er ruim 35 vertegenwoordigers van meer dan 22 initiatieven aanwezig.

Heb lef en houd het simpel!

Het manifest informele zorg roept op tot vrij baan voor de informele zorginitiatieven. ‘Geef de zorginitiatieven ruimte en mogelijkheden: zowel fysieke ruimte als speelruimte in regels en richtlijnen’. Heb lef en houd het simpel! Met het aanboren van het potentieel in de informele zorg, heeft zowel de formele zorg, de informele zorg, als de zorgvrager zoveel te winnen.

Werk samen in wijken

Het is van belang dat je elkaar in de wijken kent en de verbinding aangaat. Met minder zorgaanbieders per wijk, is het eenvoudiger samenwerken tussen de formele en de informele zorgpartijen.

Kansen

‘Zorg is de basis van het bestaan, niet alleen een taak, maar een essentieel onderdeel van wie we zijn en hoe we met elkaar verbonden zijn: ‘iedereen zorgt’“ aldus Kitty Jurrius. En: ‘De vergrijzing is niet alleen een bedreiging, maar biedt ook vrijwilligerskracht”. Deze constateringen bieden een stevige basis voor het versterken van informele zorg.

Ga aan de slag

De ondertekenaars roepen  het college op om niet alleen ruimte te bieden, maar uitdrukkelijk ook de regie te pakken om de verbinding tussen formele en informele zorg te faciliteren.  Houten heeft zoveel sociale kracht te bieden: ga aan de slag!

Wilt u het hele manifest lezen? Hier vind u het volledige Manifest Informele Zorg.

Recente berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter