Aanpak winkelleegstand Houten

 In Nieuws

Wat kunnen wij in Houten leren van de aanpak van winkelleegstand in Woerden? Naar aanleiding van een uitzending van RTV Utrecht gingen raadsleden Pascal Ooms (SGP) en Jan de Jong (CDA) op bezoek bij intermediair retail vastgoed Gerard Kremers in Woerden.

Aanleiding
Houten heeft te maken met flinke winkelleegstand. In winkelcentrum Castellum en het Rond staat 7% leeg. Dat is vervelend voor de consument, maar ook voor de winkelier. Je zou met je winkel maar tussen twee lege winkels zitten.

Aanpak Houten
In Houten is een visie opgesteld voor de toekomst van onze winkelcentra. Hoofdpunten uit dit plan zijn:

 • Winkelgebieden moeten aantrekkelijk zijn voor gezinnen;
 • Ruimte voor nieuwe concepten/ experimenteren;
 • Compacte, maar vitale winkelcentra. Liever een paar winkels minder, dan een onaantrekkelijk winkelcentrum met veel leegstand.

Op dit moment wordt vooral gewerkt aan het mooier maken van het winkelcentrum het Rond. Vastgoedeigenaar Altera en de gemeente investeren in het aantrekkelijkere winkelcentrum.

Er is meer nodig
Ondanks alle investeringen staan nog steeds veel winkelpanden leeg. Wat kan daar tegen gedaan worden?

Lessen uit Woerden:

 • Zet een intermediair in voor het aantrekken van leegstaande panden. Een persoon die proactief op zoek gaat naar ondernemers die een leeg pand willen vullen. En deze ondernemer ook begeleiden bij het vinden van de weg voor het openen van een winkel (regels, vergunningen, tips). In Woerden daalde leegstand in de laatste vijf jaren van 12 naar 6%. De intermediair is bij alle nieuwe openingen betrokken geweest;
 • Zorg dat het hart van het winkelcentrum gevuld is, verplaats winkels van de rand naar het hart als er leegstand is. Transformeer leegstaande winkelpanden aan de randen van een winkelgebied naar andere functies, zoals wonen;
 • Tenslotte: zondagsopenstelling heeft geen positief of negatief effect op leegstand, voor veel winkels is het zelfs helemaal niet financieel interessant om op zondag open te zijn.

Interessante ervaringen in Woerden, die wij graag bespreken in Houten. Wat vindt u?

Aanbevolen
Toon 3 reactie(s)
 • Frank Magdelyns

  Goed dat jullie je sterk maken voor dit probleem. De situatie in Woerden is echter niet helemaal te vergelijken met Houten. Woerden heeft een centrumfunctie en Houten is het verslagen broertje tussen het winkelgeweld van Nieuwegein en Utrecht.

  De concurrentie met de buurgemeenten is groot. Het is voor mij vanuit Houten een paar minuten langer rijden naar Nieuwegein, dan naar het Houtense centrum. De centra van Houten zijn met de auto slecht bereikbaar. Parkeergarage Kruitmolen is krap en de weg er naartoe via de Molenzoom is onprettig. De weg naar Castellum kent ondanks de bezwaren van de brandweer een aanhoudende blokkade van geparkeerde auto’s.

  Het idee uit de jaren ‘70 dat iedereen op de fiets komt en naar de van te voren bedachte supermarkt/winkel gaat, moet echt worden losgelaten.

 • Wouter van den Berg

  Dank voor je reactie Frank! Met je eens dat Woerden niet helemaal vergelijkbaar is, maar we vinden dat het college meer kan doen om leegstand tegen te gaan. In ieder geval door het aanstellen van een verbindingsmakelaar. Houtense ondernemers en winkelend publiek verdienen in ieder geval maximale inzet.

 • Carin van Amerongen

  Goedemorgen, Ik kreeg deze link van een kennis die in Houten woont. Ik ben stylist en fotograaf (vastgoed en interieur) en een van mijn werkzaamheden is het inrichten van leegstaande woningen of kantoren voor verkoop of verhuur. Afgelopen zomer heb ik in het kader van de leegstand een lege verkoopruimte ingericht als informatie en verkooppunt voor een nieuwbouwproject in Wijk bij Duurstede. Opdracht van projectontwikkelaar en vastgoedbeheerder. Dit zou, in het kader van de vele nieuwbouwprojecten in Houten ook een idee kunnen zijn om leegstand om te vormen naar iets wat meer betrokkenheid oplevert. De reacties van het winkelend publiek zijn zeer positief en toekomstige kopers zien direct het winkelgebied en de mogelijkheden. Voor meer informatie verwijs ik graag naar mijn portfolio http://www.tudorstyle.nl/portfolio2.html. Heel veel succes. Met vriendelijke groet Carin van Amerongen TudorStyle

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter