AVSI 1 en doelgroepen verordening

 In Nieuws

Voor ons ligt een voorstel om te komen tot realisering van een bijzonder project,

Agrarische Structuurversterking Project 1, oftewel een project op het eiland van Schalkwijk om te komen tot drie grote doelen:

  • Bevorderen duurzame en extensieve landbouw;
  • Bevorderen duurzaam beheer van het landschap;
  • Verbeteren van de leefbaarheid op het Eiland.

Een monsterproject, qua complexiteit, regels, en aantal belanghebbenden. Geen monster van een project natuurlijk. Nee integendeel, de doelen zijn ambitieus, en nastrevenswaardig. Wij zijn daarom ook erg blij, dat dit voorstel hier voorligt. Wij complimenteren de wethouder, en de betrokken ambtenaren, maar ook alle betrokken partijen van inwoners en agrariërs, en insprekende partijen met wat nu voorligt.

Wij zijn blij dat het onderdeel Wassenaar aan de Lek van tafel is, en dat de meeste partijen achter de plannen staan.

Is het project nu af? Nee, zeker niet. Met name de plannen voor woningbouw in de Grote Driehoek moeten verder uitgewerkt worden. Het gaat dan vooral over aantallen woningen, soort woningen, en betaalbaarheid van de woningen. Vanwege de complexiteit, aantal belanghebbenden, en financierbaarheid van de woningbouw, is dit geen makkelijke opgave. Een van de belangrijkste punten hierbij is hoe kunnen wij met maximaal draagvlak komen tot betaalbare woningen voor jongeren, jonge gezinnen en senioren? Wij roepen als SGP de gemeenteraad op een richtinggevende uitspraak te doen voor betaalbare woningbouw. Samen met de heer Staman, en in overleg met ITH, NH, VVD en het CDA hebben wij gewerkt aan een motie, die wij hier willen indienen. En ik zag net dat CU dit ook steunt.

Een laatste punt: moeten wij vanavond een besluit nemen of niet? Er zijn nog veel open eindjes, hoeveel huizen komen er eigenlijk in de grote Driehoek? Wat voor type woning? Welke ruimte is er nog voor inspraak voor het agrarisch bedrijf op locatie de Trip? Als wij vanavond geen besluit nemen, dan gaat het project niet door, en zou het jaren kunnen kosten om weer deze ontwikkeling in een andere vorm op gang te brengen. De voordelen van ASV1 zijn te groot, om deze nu niet door te laten gaan. Dat betekent niet dat wij zomaar verder gaan. Nee, de plannen zullen nu verder uitgewerkt worden, en wij gaan op weg naar bestemmingsplanwijziging. Daarbij hopen wij op goede participatie. Voor nu, zijn wij blij met het voorliggende voorstel en stemmen wij hier graag mee in.

Recente berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter