Bijdrage SGP raadsvergadering inzake de bibliotheek

 In Nieuws
Houten heeft fantastische voorzieningen. Fonkelnieuwe hockeyvelden, mooie fietspaden, een zwembad, een goedlopend theater en een mooi cultuurhuis in Schoneveld. Niet gek dat sportclubs goed draaien en culturele participatie hoog is. SGP Houten is daarom ook zwaar teleurgesteld dat de goed lopende bibliotheken in Houten op deze manier stevig moeten bezuinigen. Laten wij met elkaar kijken hoe wij de bibliotheek opbouwen en niet afbreken. De bibliotheek in Houten heeft ruim 11,500 abonnees, met een bovengemiddelde uitlening van wel 40 boeken per lid per jaar. Een fors aantal. De SGP zegt daarom maak van onze bibliotheek geen tweederangsvoorziening in Houten en de regio.
Vandaag ligt er een voorstel voor ons met fraaie verwoordingen. Transparante basisvoorziening, innovatieve elementen, selfservice en focus op jeugd. De SGP wil het anders verwoorden. Wil de raad instemmen met: sluiting van bibliotheek in Schalkwijk, verkleining van het aanbod en vierkante meters ruimte voor bibliotheek ruimte en forse tarief verhogingen?
En ook de consequenties voor zich nemen: een berekend effect van 15% daling van ledenaantallen. Als ik reken met 2 mensen voor een bibliotheek abonnement, dan hebben wij het over meer dan 3,450 lezers. Dat is nogal een maatschappelijk effect!
En wilt u ook de consequentie op zich nemen om een plan goed te keuren, dat niet fout mag gaan, omdat er geen plan B is. En tenslotte de bieb in Houten degraderen tot een van de minst gesubsidieerde bibliotheken in de regio? Je moet maar durven!
Wil je een moderne toekomstbestendige bibliotheek, moet je eerst investeren, voordat je kunt bezuinigen. Kan het ook anders? Ja, Nieuwegein investeerde eerst in een zeer moderne bibliotheek, zodat de bibliotheek zelf meer inkomsten kan genereren en bezuinigde daarna. Ik kan u nog een rij andere voorbeelden geven, maar dan zijn wij snel door onze 10 minuten spreektijd heen. Laat ik dan maar gelijk een amendement indienen, wat u moet zien als een handreiking van bijna de gehele oppositie. Stemt een meerderheid de raad hiermee in, dan zal de SGP niet tegen het voorstel stemmen.
Tenslotte dreigt onder het mom van innovatie de bieb zoals wij die nu kennen in Schalkwijk te verdwijnen. En zou er een systeem van haal en droppunten voor in plaats moeten komen. Dit gaat ten kostte van inwoners uit de kleine kernen. De huisvesting van de bibliotheek zou te duur zijn. Dat vinden wij te makkelijk. Wij wilden daarom een motie indienen. Maar aangezien die zo dichtbij de motie van D66 stond zullen wij deze steunen. Fijn dat wij de coalitiepartijen niet hoeven overtuigen van het belang van een fysieke locatie van de bieb in Schalkwijk.
Pascal Ooms
Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter