Bijdrage Pascal Ooms over het Spoorboekje voor woningbouw

 In Nieuws

Dinsdag 4 april 2023 was één van de onderwerpen het voorgestelde Spoorboekje voor de woningbouw in Houten. In dit Spoorboekje schetst het college de ontwikkelingen die aanstaand zijn voor de woningbouw. Pascal Ooms hield tijdens de raadsvergadering de onderstaande bijdrage:

SGP Houten is blij met het Spoorboekje voor woningbouw in Houten. Het geeft inzicht in de uitgangspunten van de woningbouw: bouwen volgens Houtense DNA, participatie en ook de monitoringsuggesties, oftewel hoe bepalen wij de voortgang van de toekomstige woningbouw. Maar voor nog veel belangrijker, de eerste stap naar realisering van Houten-Oost. Wij kunnen niet alles tegelijk, dus de volgorde doet er toe: belangrijk daarom om een procesdocument vast te stellen en hiermee de wethouder/ het college een steun in rug geven. Complimenten voor de wethouder. 

Het is geen eenvoudige opgave om te komen tot grootschalige woningbouw in Houten. Er zijn veel tegenkrachten, die nationaal of zelfs internationaal gedreven worden. Ik doel bijvoorbeeld op inflatie en rente. Kijk dan maar eens tien jaar vooruit en beslis daar nu over welke huizen wij dan moeten bouwen. In die zin wensen wij de wethouder ook veel wijsheid en doorzettingsvermogen toe.

Wij hebben daarom twee opmerkingen: 

  1. Wij willen graag dat gebouwd wordt voor Houtenaren. Hoewel het college dat ook wil, wordt hier geen suggestie voor monitoring gedaan. Wij begrepen dat dit op bezwaren stuit rondom privacy. Sturing aan voorkant kan wel. Wethouder, zou dit nog eens willen toelichten, hoe kunnen wij garanderen dat wij een fors percentage bouwen voor Houtenaren, zonder te monitoren? 
  2. Houten is een supermooie gemeente. Mensen die in Houten wonen, moeten daarom ook de gelegenheid krijgen om door te stromen binnen Houten; bij veranderende levensomstandigheden. Het college zet hier ook op in. Daar zijn wij blij mee. Toch zijn wij er niet geheel gerust op. Ik herinner mij dat makelaars uit Houten hier bij de Ruimtelijke Koers ook een inspraakreactie op gegeven hebben. Mensen wonen in Houten met reden. Wil je die mensen verleiden tot verhuizing, dan moet je de behoefte goed kennen. Een advies uit een andere gemeente aan de wethouder: betrek makelaars hierbij, die hebben veel relevante data;

In het spoorboekje staat dat uitgegaan wordt van de woonvisie, maar ook dat onderzoek naar de Houtense woonbehoefte wordt gedaan en discussies over het Houtense DNA nog lopen. Dat kan spanning geven. De woonvisie zet zwaar in op appartementen. Dat begrijpen wij voor de Molenzoom, maar voor Houten-Oost begrijpen wij dat niet zo goed. Als je echt tot doorstroming wil komen, moet je echt naar behoefte bouwen. Wij willen hier een voorbeeld geven. Ik woon in de wijk De Hoeven tegenover de Yuverta school, een soort hofje van zo’n 40 huizen. Veel eensgezinswoningen, en wat appartementen. In misschien wel de helft van de huizen, wonen een of twee mensen. Een deel van deze mensen zou je willen stimuleren om te verhuizen, zodat vooral de eengezinswoningen vrijkomen voor andere Houtenaren. Willen wij deze mensen verleiden om te verhuizen, dan zal echt naar hun behoefte moeten worden gekeken, anders gaan deze mensen niet verhuizen, en krijg je ook geen gewenste doorstroming. Dat is zonde. Wij hebben een amendement van Natuurlijk Houten mee ingediend, waar ook stukje is toegevoegd over wegen van woonbehoefte onderzoeken voor met name type huizen. Even ter voorbeeld hierbij, het kunnen wat ons betreft ook grote huizen zijn, die voor bijvoorbeeld drie generaties geschikt zijn. Dat is dan groot en klein gecombineerd.

Ik wil nog even helder zijn over betaalbaarheid. Dat is voor ons een belangrijk doel, en ook participatie van jongeren daarbij. Wat niet een belangrijk doel voor ons is, is het bouwen van appartementen. Daar vindt u ons niet mbt de Woonvisie, tenzij uit woonbehoefte onderzoeken blijkt dat bewoners dat juist wel graag willen. Wij hebben bijvoorbeeld een lang gekoesterde wens tot een wijk van Tiny houses. Binnenkort kun u overigens van ons en NH een avond verwachten over betaalbaar bouwen.

Recente berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter