Bouwproject LUNO doet teveel denken aan de Ruimtelijke Koers

 In Nieuws

Onderstaande spreektekst is uitgesproken in de gemeenteraad van 25 januari 2022

Bij LUNO is het in feite: Ruimtelijke Koers all over again. Aan de voorkant zijn omwonenden onvoldoende betrokken, en daar plukken we nu aan de achterkant de vruchten van. Bovendien is het zeer onterecht dat de buurt rond LUNO niet op dezelfde manier behandeld wordt als andere projecten op de Molenzoom. Die krijgen namelijk eerst een kavelpaspoort. Met als doel – hopelijk – hen aan de voorkant écht te betrekken.

LUNO is een bouwproject wat knelt. Vandaar dat het erg doet denken aan de Ruimtelijke Koers. Wij zeggen juist: we moeten stoppen met proppen. In het raadsvoorstel wordt uitgebreid betoogd waarom deze ontwikkeling passend is in allerlei kaders, maar in één kader past het niet: dat van de uitslag van de Ruimtelijke Koers. Daar is het ook niet aan getoetst, maar toch kunnen we daar wel iets over weten. Houten heeft met de RK gezegd: niet zo stedelijk verdichten in het centrumgebied. Maar het gebeurt wel. Pas op uw zaak.

Het heeft ook iets van oud denken. Vanachter de tekentafel is nu een ontwerp gemaakt, waar in moeizaam contact met omwonenden wat beetjes zijn afgesnoept.  En natuurlijk, een ontwikkelaar heeft recht op een rendabel plan, daar is hij ondernemer voor. Maar begin met een open blik! Niet volproppen en dan gaan schaven tot het nét kan.

Bewoners gaven aan zich met de rug tegen de muur te voelen staan. Pas later in het traject is er respect ervaren. Waarom zo laat, hoe heeft de wethouder dit ervaren?

Ook de manier waarop met de parkeerberekening wordt omgegaan verdient wat mij betreft niet de schoonheidsprijs. En van daaruit ook de mogelijke overlast in de buurt. Als een soort waterbedeffect. Daarom dienen we het voorstel van D66 en VVD mede in: parkeeroverlast tegengaan!

De opstellers van ontwikkelperspectief Binnendorp Molenzoom geven aan de LUNO niet in hun plan past. Dat is natuurlijk een gemiste kans. Ook daar had het kavelpaspoort dienstbaar aan kunnen zijn. Ruimtelijke Koers all over again.

Al met al is vinden wij dat er het nodige te leren valt van LUNO, daar gaat onze motie over. Leren van LUNO. Onze definitieve mind maken we op aan het einde van deze raadsbehandeling. Want de woningnood is hoog, er moet gebouwd worden. Maar wel passend, op een manier waarop Houten echt meebouwt.

Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter