Beantwoording schriftelijke vragen leegstand winkelstraat Fossa Italica Castellum

 In Schriftelijke vragen

College moet meer aandacht geven aan aanpak winkelstraat Fossa Italica
In het afgelopen jaar heeft het College van Houten geen maatregelen genomen om de leegstand in de straat Fossa Italica in Castellum aan te pakken. Dit blijkt uit de beantwoording van vragen die SGP Houten stelde aan het Houtense College (zie deze link). SGP Houten vraagt zich af of er wel echt de wil is de boel aan te pakken. Het lijkt of het College zich focust op het Rond. Wij willen het College oproepen nu echt maatregelen te nemen. Voorbeelden uit andere gemeenten laten zien, dat het wél kan! Uit de beantwoording van de vragen van de SGP blijkt verder dat de verhuurder eindelijk de huren van de winkelpanden heeft aangepast aan een marktconform tarief. Bizar dat dit niet eerder is gebeurd. Maar beter laat dan nooit.

 

De SGP heeft opgeroepen onorthodoxe maatregelen te treffen. Het onwenselijk dat een winkelstraat zo lang half leeg staat. Het College geeft aan dat in heel Houten mogelijke transformatie van panden naar woningen of werkateliers wordt overwogen. De gemeente kan hierbij de bestemmingen van panden wijzigen en daarnaast stimuleren dat retailers aan de randen verplaatsen naar de kern van een winkelgebied. Of er concreet zulke plannen zijn voor Fossa Italica is niet duidelijk.

 

Bij het vaststellen van de retailvisie heeft de SGP gepleit voor drie maatregelen:

  • ondersteun Houtense ondernemers bij het opzetten van een goed online local based platform voor ondernemers. De wethouder heeft toegezegd een eventueel initiatief van ondernemers hiervoor te willen steunen.
  • rol het concept uit van gratis huur. Helaas wordt in deze discussie alleen het aspect opgepakt van een periode gratis huur. De andere delen van het concept: ondersteuning van startende ondernemers door andere ondernemers, een businessplan competitie en facilitering door de gemeente worden helaas niet besproken. Laat staan ingezet.
  • verplaats de winkels van Fossa Italica naar het plein. Dit paste helaas niet meer in de plannen voor grachtenwoningen die worden gebouwd. Verplaatsing is wat ons betreft nog steeds een optie, maar dan moet dit wel in heel goed overleg met ondernemers, zodat zij hier geen nadeel van ondervinden. De winkels kunnen dan omgebouwd worden tot woningen.
Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter