Column: Belastingen en meer…

 In Columns

Het is een  zelf gestarte traditie, maar, naar ik van velen vernam,  wel prettig om na de vakantie het wel en wee van Houten en ver daarbuiten uit te wisselen via deze op zich overbodige column.

Toegegeven; ik moet het op mijn vakantieadres stellen zonder internet en e-mail. Zelfs met de telefoon krijg je op onze vakantieplek geen verbinding met de buitenwereld. Je zou denken dat ik in de binnenlanden van Afrika heb gezeten maar nee. Het was gewoon een plaats in de Franse  Dordogne. Ik moest het dus stellen met De Telegraaf.  Zo ongeveer elke dag werd tijdens onze vakantie uitgemeten dat je (echt een Telegraaf-onderwerp)  maar 100 mag op de vijfbaans A2 (Utrecht-Amsterdam). Enerzijds zou je kunnen denken:  Ten opzichte van het recente verleden is 100 al een hele vooruitgang. Immers, je stond er altijd stil. Nu je kunt rijden, wil men ook gelijk de “topsnelheid” van 130 halen. Maar  ik geef toe. Rijden op zo’n landingsbaan met de snelheid van een naaktslak voelt ook niet echt lekker. En ja, onze minister ging uiteindelijk overstag in weerwil van de omliggende gemeenten.  Ook  werd mij via de krant medegedeeld dat kickbokser Badr Hari (inmiddels opgesloten)  meer had gedaan dan ‘s avonds op de bank gezellig kantklossen met Estelle Cruijff.
Een ander nieuwtje  (maar dat was eigenlijk geen nieuws meer):  Amsterdammers snuiven de meeste cocaïne van Europa. Kom in het buitenland en negen van de tien zullen, naast onze tulpen, molens en klompen, Amsterdam noemen als drugs(vrij)staat van Nederland. Of we er maar trots op willen zijn…..

Maar ook Houten haalde mondiaal het nieuws.  Mogelijk inderhaast teruggekeerd van vakantie deed de wethouder die over het groen gaat, mededeling van het feit dat er bomen in Houten waren vergiftigd. De schade loopt in de tienduizenden euro’s. Je vraagt je af wie er nu lol beleeft aan het vergiftigen van bomen? Dan moet je toch een ernstige kronkel hebben!

Een ander bericht wat mij bereikte was, dat ik, zo schat ik in, een half jaar (ja u leest het goed) een half jaar voor de fiscus aan het werk ben. Misschien nog wel langer nu de BTW naar 21% gaat.  Wat belastingen betreft kun je beter in Griekenland wonen. Niet dat ik nu sta te springen, maar daar weet de overheid je nauwelijks te vinden, laat staan dat men een blauwe envelop kan bezorgen. Nee dan Nederland. Voor de overheid is Nederland een belastingparadijs. Elsevier heeft eens gegraven in het leegstaande  geldpakhuis van de staat en dan blijkt dus  dat ik net een paar weken voor mijn eigen boterham aan het werk ben. Zo maar wat inkomsten voor de staat: Loon- en inkomstenbelasting, is goed voor 140 miljard, BTW 42 miljard, accijnzen op tabak en benzine bijna 12 miljard, wegenbelasting 3,6 miljard. Toe maar. En al dit belastinggeld blijkt de overheid rapper  uit te geven dan er daadwerkelijk binnenkomt. Willen we dit zo laten? Dat bepalen we met z’n allen op 12 september!!

Als iedereen nu de DAAD BIJ HET WOORD voegt, geen valse beloften meer doet en zorgt dat de staat minder uit gaat geven, dan kan het misschien nog wat worden met ons vaderland. Maar anders…

Gijs van Leeuwen

Recente berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter