Column: Dank voor uw bijdrage…

 In Columns

Bunnik wilde hem niet, maar ondanks de van boven zichtbare eerste letter van onze grote stadse buurgemeente (de U) wilde Houten graag in het bezit komen van dit buitenissige kunstwerk: De UFO landingsbaan (voor buitenaardse wezens). Wanneer je de langgerekte uitvoegstrook van de A27 hebt weten te overwinnen, komt het kunstwerk prominent in beeld. Eerst de verkeerstoren en daarna de zwembadkleurige betonnen binnentuin van de volgende rotonde met de eerdergenoemde fleurig geschilderde U in het midden. Zoals u wellicht weet stond de gemeente Houten garant voor 25.000 euro wanneer er onvoldoende middelen binnen zouden komen bij de initiatiefnemers. Dat was nodig om uiteindelijk met het kunstwerk te kunnen starten. Naar nu blijkt heeft de geldkraan bij de diverse sponsors en potentiële aankomende aspirant gulle gevers niet zó ver opengestaan dat het bedrag kon worden gehaald. Derhalve dient de gemeente nu de garantstelling om te zetten in een donatie ter hoogte van dit bedrag in het kunstwerk. En zo betalen wij er allemaal aan mee. Het is daarmee ook een stukje van ‘ons’ geworden of we er nu blij mee zijn of niet. Feitelijk hebben wij Houtenaren, (althans de belastingplichtigen onder ons), de sponsoring mede op ons genomen. Ik zou zo zeggen: geniet er (extra) van. Ongetwijfeld zal over een paar jaar, volgens goed Houtens gebruik, “de aanschaf” wel een keer politiek geëvalueerd worden met inspraakavonden en al, met daarbij de centrale vraag of de investering nog wel beantwoord aan het gestelde DNA profiel (Doel, Nut en Afschrijvingstermijn). Ik roep u nu vast op om dan te komen, het is tenslotte ook ‘uw’ kunstwerk. Het zou misschien een aardig idee zijn om het kunstwerk, dat van de gebogen metalen gaspijpen in het Imkerspark, (weet u nog met welk ‘doel’ die dingen daar liggen?) in het kader van de veiligheid te monteren rond de landingsplek om te voorkomen dat het reguliere verkeer zich zou kunnen vermengen met UFO’s dan wel haar passagiers.

Zo ver ik weet is het enige wat op dit moment ooit op de UFO-plek geland is, een (weliswaar gekantelde) wagen vol varkensvlees uit het Oostblok. Hoewel de verkeerstoren regelmatig signalen uitzendt die een veilige landing mogelijk moeten maken, zijn er dus nog bar weinig buitenaardse wezens waarneembaar. Maar wie weet wat wij ooit nog eens (terug) krijgen voor die 25.000 euro…

Wat wél zeker lijkt te komen is een andere door u en mij gefourneerde bijdrage aan het Houtense spoor, althans voor de extra ophoging daarvan met 1 meter. Onder andere ook in dit vermaarde weekblad heeft u ongetwijfeld kennis genomen van de discussies hierover in de politiek. “Was de bijdrage nu echt 8 miljoen en waaraan wordt die bijdrage dan besteed?” zo was ongeveer de centrale vraag in de debatten. Onomwonden is duidelijk geworden dat u en ik 8 miljoen bijdragen om straks een meter hoger uit de trein te kunnen stappen. Overzicht is alles, zo zullen we maar zeggen. Wellicht is het een aanrader om tijdens de verkiezingen ( ja, ja, we zijn al op de helft) nog maar eens te vragen waar die ene meter nu goed voor is (geweest). Of u liever iets hoger uit de trein stapt voor een kleine 8 miljoen of liever toch dat geld in een nieuw winkelcentrum in Zuid had gestoken of… in de aanpak van onze verstopte infrastructuur of… in een substantiële verlaging van uw belastingaanslagen? U mag het zeggen..!

Gijs van Leeuwen

Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter