Column: De weg naar een miljoen…

 In Columns

Dat waren nog eens tijden! Gijs liet als kleine jongen zijn bijeengeschraapte muntjes deponeren op de Nederlansche Middenstands Bank (mijn vader was melkboer). Op de hoek Prins Clausstraat/Vlierweg. Of op de Boerenleenbank, (ja Gijs deed toen al aan risicospreiding). Daar waar nu Hans Bogaert Sports een totale leegverkoop houdt, eerder de Uytewaals hun sla wasten en Van Dort zijn wijnen opslaat voor een nog beter resultaat. Het gestorte bedrag werd door een nette mijnheer of mejuffrouw, in een strak uitgesneden (mantel)pak, bijgeschreven in het spaarboekje. De rente-rust-rekening leverde nauwelijks rendement op en kon de inflatie maar nauwelijks evenaren. Ik boerde dus achteruit. Jaren heeft dat zo geduurd totdat Gijs wat verder de wereld in keek. En ziedaar: ronkende rendementen en beurskoersen die omhoog vlogen. Mij werd wijs gemaakt dat je met werken nooit rijk zou kunnen worden. Nee, daarvoor zou je de beurs op moeten. Volgens ingewijden besteedde ik ook teveel tijd aan zaken die geen geld opleverden. Dom dus. En wie wil er nu voor dom versleten worden. Dus… Gijs de beurs op. Voorzichtig begonnen op weg naar het geplande miljoen (gulden toen nog) door het aanschaffen van de (publieks)aandeeltjes KPN en Libertel. Dat was booming business zo voorspelde men. Eenmaal de smaak te pakken stapte ik over op het grote werk. Aandelen Baan. Dat kon niet op. Terwijl het Bijbelboek Prediker waarschuwt in hoofdstuk vijf vers negen: “Die geld liefheeft, wordt van het geld niet zat”.

Zoals u wellicht nog weet: met een harde klap kwam Gijs, en vele anderen met mij, weer met beide benen op de grond. Koers op nul. Weg centjes. Dus weer terug naar mijn rente-rust-rekening. Maar wat nu…..? ING in het nieuws. Fortis tuimelt om. De IJslandse bank Icesave (de best renderende rente-rust-rekening van weleer), sterker nog, heel IJsland, is failliet. Wie verwacht dat nu? Fortis is toch niet de eerste de beste en die IJslandse banken dan? Toegegeven, het land is geen aansprekende natie dat je dagelijks op de voorpagina’s tegenkomt. Maar het is geen land dat met bommen gooit (IJsland heeft niet eens een krijgsmacht), waar mensenrechten worden geschonden of een land waar de democratie niet werkt (IJsland heeft de langste democratische traditie ter wereld). Welaan, waar is je geld dan nog veilig? Ja, op dit moment misschien bij Fortis-ABN/AMRO nu eigendom van BB (Bos en Balkenende) en de zijnen. In stenen investeren is het ook niet meer. De huizenprijzen maken een neerwaartse beweging.

Ik adviseer u: koop gewoon grond. De Russen kunnen er overheen rijden, in brand proberen te steken of een alleenheerser uit de as van het kwaad kan er een bom op gooien. Grond blijft echt liggen. In Zeeland rond Goes en in de provincie Groningen is misschien nog wat te koop als gemeenten door het Landsbanki debacle hun gronden noodgedwongen in de verkoop doen. Voorzover ik weet gaat dat in onze omgeving niet lukken. De gemeenten Houten, Bunnik en Wijk beleggen in de regel in de even saaie als oerdegelijke Waterschapsbank of Bank Nederlandse Gemeenten. Misschien is in Schalkwijk of rond Odijk nog een kaveltje beschikbaar…?…?

Gijs van Leeuwen

Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter