Column: De zomer is begonnen…
Het is altijd weer een lust voor het oog om langs de Langbroekerwetering, met de statige “Heerleyckheden” en grazend melkvee op de inmiddels ingeklonken rivierklei, naar de immer levendige schapenmarkt te rijden; In Langbroek, de eerste zaterdag van juli, het kan niet missen. Al 33 jaar. Je moet echt de website bezoeken wil je weten wat er achter de schapenmarkt zit, want als je even niet oplet heb je geen schaap gezien. Dat wordt overigens ruimschoots goedgemaakt door een beproefd recept: oude ambachten, shantykoren, oude trekkers, wafels, oliebollen en de verkoop van “van alles en nog wat”.
Een dergelijke folklore moeten we in mijn dorp (Houten) helaas missen. Hoewel wij, als de fruitschuur van de Kromme Rijnstreek e.o. onze appelplukker hebben lukt het ons niet om er een evenement van te maken dat uw schapenmarkt kan evenaren.
Proefondervindelijk heb ik overigens kunnen vaststellen dat uw wafels opnieuw van uitmuntende kwaliteit waren. Ze konden bijna wedijveren met die van de Brinkmarkt in Schalkwijk, zo’n twee weken terug. Daar heb ik 25 minuten in de rij gestaan om mijn wafels te bemachtigen. Maar eerlijk gezegd, dan heb je ook wat.
Terug naar Langbroek. Tussen de onbestendige en soms verwaaide muziek door doet de bebaarde dorpsomroeper Anton V. melding van het feit dat er kopers zijn met valse briefjes van 50. Opletten dus.
Ik heb altijd het gevoel dat na de Schapenmarkt de vakantie begint. Dit keer werd dat ook aangewakkerd door het mooie weer. De dames hadden voor het eerst dit jaar (zo leek het) hun legging en panty in de kast gelaten en de heren hadden hun witte benen en knokige knieën in een mediterrane korte broek gestoken. Soms met blote voeten in “badslippers” soms met tot bijna bij de knieën opgetrokken ruitjessokken in sandalen met klittenband. Zo van: de zomer is begonnen.
Na vrouwenkoor Eigen Wijs wist shantykoor de Driemasters uit volle borst de ene na de ander smartlap te produceren in een toch wat warm geworden tent. Altijd een mooi gezicht. Krasse knarren die, door hun keel met jenever en jutter te smeren, een enorm geluid kunnen voortbrengen. Pet op, streepjesshirt over een corpulente buik en een door bretellen omhoog gehouden broek. Hierna kom ik langs het heuse regionale “Langbroekse” radiostation waar een jongedame diepte-interviews houdt met langslopende schapenmarktbezoekers. Komt niet veel uit zo hoor ik…… De dorpsomroeper weet inmiddels te melden dat hij net geschaatst heeft in zijn korte broek. Of wij daar ook maar gebruik van willen maken.
Even verderop probeert een jonge oma de restanten van een opgeruimde zolder te slijten; Playmobil uit vervlogen jaren, Lego die ook niet jong meer oogt, een kinderzitje met een paar gebreken en puzzels, heel veel puzzels, met afbeeldingen die horen bij folklore. Ook nog wat restanten uit kerstpakketen die, omdat ze er al tien jaar ongebruikt achter het luik op zolder liggen, nu toch maar in de verkoop gaan. Waxinelichthouders, kopjes met de afbeelding van Juliana en Bernhard, een nog in de verpakking zittend tafelkleed en onderzetters. Voor een vriendenprijs.
Hoe vredig gaat het er aan toe. Uw veldwachter was er niet eens. Althans ik heb ‘m niet gezien. De opbrengst gaat, zo geeft de website aan, naar het dorpshuis. Om die reden is de schapenmarkt dus opgestart.
Misschien moeten we in Houten, Schalkwijk, ’t Goy of Tull en ’t Waal ook maar zoiets gaan organiseren. Om onze Oranjecomités en fanfares in de lucht te houden die (helaas) in de Houtense gemeenteraad te horen kregen dat de broekriem flink moet worden aangetrokken. Hoe bestaat het dat men deze “nutsvoorzieningen’ van het dorp (met optreden op avondvierdaagse, 4 en 5 mei en Koningsdag en nog veel meer) onder de knoet van de bezuinigingen door laat gaan..?
Daarom : De Houtense Fruitmarkt. De eerste zaterdag van september. Wie begint?
Gijs van Leeuwen