Column: Doe het wel voorzichtig…

 In Columns

De inwoners van Haren (de plaats die Groningen qua topografische bekendheid door de “facebookrellen” mondiaal heeft ingehaald) voelen zich door de uitspraken van de rechter in de steek gelaten.

In de evenknie van dit Groentje, het Harener weekblad, gingen verschillende inwoners van Haren helemaal los. “Deze uitspraak is een lachertje. Inwoners van Haren zijn zwaarder ‘gestraft’”.  Hoewel onze nationale hoeder van Neerlands Veiligheid, minister Opstelten, behartigenswaardige woorden sprak, lijkt het tuig makkelijk weg te komen. Een dorp slopen en plunderen voor een weekje werkstraf . Het kan zelfs naar meer smaken…… Of zoals iemand schreef; het is goedkoper te plunderen dan 10 km te hard te rijden.  En de belastingbetaler draait voor de meeste schade op.

Ondanks dit gaat het de goede kant op in Nederland. Huh, en dat zegt Gijs van Leeuwen. Dat is verdacht, zo hoor ik u denken. Oké, het gaat stap voor stap de goede kant op, althans op het punt van de rechten van slachtoffers.  In de periode voor Fortuyn was het nog zo dat daders meer rechten hadden dan slachtoffers.  Daar lijkt voorzichtig een kentering in te komen.

Een opmerking als die van Fred Teeven (staatssecretaris van Veiligheid en Justitie) dat het overlijden van een inbreker na een vechtpartij met de bewoners, tot het ‘inbrekersrisico’ behoort , zou destijds geheid tot het aftreden van de staatssecretaris hebben geleid. Dansend om de politieke totempaal zou links  om zijn scalp hebben gevraagd.

Ook nu kwam er weer een opmerking uit het orthodox linkse kamp. Nine Kooiman van de Socialistische partij vond dat Teeven met zijn uitlatingen te ver was gegaan. Hij moest zijn uitspraken terug nemen. Onlangs liet Teeven weten dit niet te doen. Ook onder het nieuwe politieke gesternte mag je dus een inbreker een “rechtse peer verkopen” als deze je spullen jat.

Het zal de bedoeling van de bewoners in het Brabantse Diessen niet geweest zijn om iemand om te brengen. Wel om have en goed te verdedigen. Immers, men zal het ongenode bezoek niet verwacht hebben en dus kon men ook geen ‘aanvalsplan’ hebben klaargelegd.

Zo gaan we in Nederland langzamerhand de kant op die men buiten onze landsgrenzen al lang hanteert: als het enigszins mogelijk is moet je (toe)slaan als je zelf nog overeind staat. Verstandig, lijkt me. Als je ligt dan ben je waarschijnlijk te laat en is je “tegenstander” je voor geweest. Het blijkt dat driekwart van de Nederlanders de uitspraak van Teeven onderschrijft  en ook kiest voor de eerste optie: (toe)slaan als je zelf nog staat.

Doe het wel voorzichtig……..

Gijs van Leeuwen

Recente berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter