Column: Griekenland aan de Slinger…

 In Columns

De NEFDUIT. Onthoud u ‘m. Ik kom er zo op terug. Het was een paar columns geleden dat ik u meenam in mijn worsteling waar je het beste je zuurverdiende bezit kon stallen.  Volgens m ’n vrinden op de AEX. Staat lekker laag. Kan alleen nog maar meer worden. Dat advies kwam, zoals u weet, omdat ik me had overgegeven aan de gedachte dat ik nog eens rijk zou kunnen worden. Derhalve leverde ik mijn spaarcentjes over aan eerst de Baan-aandelen en later aan de Icesave en DSB bank. U kent de afloop daarvan.  Ik schreef toen dat ik de spaarcentje had opgemaakt. Dat leverde de minste zorgen op. En misschien krijg ik nu gelijk. Onlangs vernam ik dat zo ongeveer alle banken in Nederland zijn afgewaardeerd. Wat staat voor:  Ze zijn minder stevig dan gedacht.  Pffff, spaart u nog? En omdat we in Europa leven, leveren we bakken met geld aan onder andere Griekenland en  Spanje. We zijn als Nederland niet alleen druk met onze eigen sores, maar nog veel meer met onze zuidelijke buren. We staan niet alleen overheden bij, maar ook de banken. Want het omvallen van de ene schijnt gevolgen te hebben voor de andere. En daar zitten we dan met de gebakken peren. Ik hoef u niet in de put te praten, want dat zit u al; het consumentenvertrouwen is immers historisch laag.  Vandaar dat er steeds meer geluiden opgaan om uit de Euro te stappen. Dus niet: Griekenland uit de Euro. Nee, wij uit de euro. Ik hoorde een vooraanstaand econoom dat  op Radio 1 adviseren. Het klonk plausibel.  Dat zou in kunnen houden dat we in het noorden van Europa de Neuro gebruiken en in het zuiden de Zeuro. In de politiek gaan deze stemmen nu ook op. De man van de ESGEPE, die onlangs tijdens het Catshuisberaad op de achterbank bij Rutte zat, (overigens zo bleek, omdat hij interesse had in dezelfde auto als die van Rutte), roept dat nu ook. Verstandige man.  Maar laten we alstublieft geen connecties meer aanhouden met de Euro. Vandaar (u had ‘m onthouden?!): de Nefduit. Nederland, Finland en Duitsland hebben het meest stevige financiële fundament. Daar kun je op verder bouwen. 

Maar ook Houten kent Griekse “sferen”.  Niet alleen Restaurant Parthenon aan Het Rond, waar we een heerlijke Souflaki medaillon en een Akropolis schotel met toegevoegde , Aspro Skordo (Knoflooksaus op mayonaisebasis) kunnen verorberen, nee, de Griekse sfeer heerst vooral aan de Slinger: Het Theater; aldus deze krant. Een paar weken terug  wist  Laser Lezer met een prikkelende column deze sfeer aan te duiden als een “bodemloze put”. Ik wil u niet in die put praten, maar er gaat toch inclusief gebouw zo’n (en laat ik alvast een voorschot nemen) 2,5 miljoen (2.500.000,00) Nefduiten per jaar doorheen; Gemeenschapsgeld.  Nu ga ik de column niet over doen, maar ik schat Laser Lezer in als een wijze m/v. Als ik het wel heb, praat de politiek deze week over het Griekenland aan de Slinger (ik citeer alleen). Met als belangrijkste vraag: “Blijft u (beste lezer) de hoofdsponsor?” We gaan het zien en horen.

P.S. Mocht u naar Griekenland of Spanje gaan, geniet er van, want u heeft uw vakantie daar met al die miljarden steun al dubbel betaald.

Gijs van Leeuwen

Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter