Column: Holwerd en Zuidlaarderveen…

 In Columns

“Daders (gewapende) overval Welkoop gepakt!” zo schreef deze bron van onvervalste dorpsnieuwtjes onlangs. Een snotjong van 17 en een knaap van 19 blijken de daders te zijn. Vrijdagavond sprak ik daar nog even over, onder het afrekenen van m’n schapenbrokken, met één van de medewerkers van de Welkoop. Hij heeft de tijd nog meegemaakt dat bij sluiting van het filiaal de sleutel aan de klant werd meegegeven. De klant, meestal een agrariër, omdat hij zijn melkquotum nog vol moest melken en daardoor niet meer op tijd kon arriveren, koos zelf zijn goederen uit en gebruikte bij gebrek aan een papiertje het deksel van zijn sigarendoos als schuldbrief. De goeie oude tijd van: “schrijf maar op wat je meeneemt”. Waar vind je dat nog? Misschien dat dat nog werkt in Holwerd of Zuidlaarderveen. In Houten in ieder geval niet meer.

De Hevi, de Vico en Super de Boer in het Oude Dorp kunnen daar alles over vertellen. Ons aller wijkchef gaf in het krantenbericht nog tips over wat te doen wanneer je zo’n Walter tegen je voorhoofd krijgt gedrukt. “Vaak blijven mensen op het wapen gericht. Het is juist zaak (voor recherche onderzoek), om de omgeving in de gaten te houden”, aldus onze wijkchef. Een waarheid als een koe natuurlijk, maar als het mij zou overkomen, en ik continue in een loop sta te staren, gaan mijn gedachten niet in de eerste plaats uit naar de vorm van iemands oren of de kleur van zijn schoenveters. Prioriteit zou voor mij hebben dat hij een begin maakt met het verwijderen van zijn wijsvinger van de trekker. Enfin. Beide knapen zullen vast een advocaat inhuren die ter verdediging weet in te brengen dat ‘de verdachte een moeilijke jeugd heeft gehad’. Vervolgens zullen de beide knapen, waarschijnlijk vanwege het gebrek aan celruimte, over zo’n anderhalf jaar voor een periode van een week of vier, de nor indraaien.

In ditzelfde medium lees ik onder de ‘dit en dat van Hermandad’ dat jongeren een spoor van vernielingen achtergelaten hebben door her en der (auto)ruiten in te gooien. Van Kooikerseind tot Pr. Beatrixweg. Hallo Houten; wat doen we daaraan? Tot op dit moment heeft een meerderheid in de Houtense politiek nog geen stappen gezet om op de zogenaamde ‘hotspots’ (plekken met veel criminaliteit en overlast) mobiel cameratoezicht te realiseren, het toezicht op vrijdag en zaterdagavond uit te breiden of ons ‘hoofdbureau’ wat ruimere openingstijden te gunnen. Daarin lijken we wél weer op Holwerd en Zuidlaarderveen…

Gijs van Leeuwen

Recente berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter