Column: Hopeloos…….

 In Columns

Gijs loopt hopeloos achter. Dat had u misschien al wel zelf geconstateerd. Maar het is soms ook goed om het een keer zelf op te schrijven. Trots ben ik er niet op maar ik ga er (naar mijn weten) evenmin onder gebukt. Ik behoor ook tot de zogenaamde “verloren” generatie (1956-1970). Ook wel generatie NIX genoemd. Zegt eigenlijk al wel genoeg. Dat is vlees nog vis. Tussen wal en schip zeg maar. Het is de generatie tussen de babyboomers (tot 1955) en de jongeren van nu. De zogenaamde Z generatie. Een generatie die opgroeit in een ‘24/7’ informatie maatschappij. Vleesgeworden sociale media. “Wonen” in hun smartphone. Onze eigen kinderen…. Het lukt nauwelijks om de smartphone tijdens de maaltijd zover weg te leggen dat je er niet bij kunt. Je kunt in een half uur immers ontzettend veel missen en dus hopeloos achterop raken. En dan komt pa zonder Facebook, Twitter, Snapchat of Instagram. Stenen tijdperk. De nieuwste generatie weet niet meer dat er een wereld bestond zonder computer of zonder smartphone. In die wereld groeide ik op. Bellen ging nog via een zwarte bakelieten draaischijftelefoon aan een draadje. Mocht ik mijn vriendin, nu mijn vrouw, willen spreken verliep het eerste gesprek altijd via mijn schoonvader of moeder. Ontsnappen kon niet. Of ik moest er naar toe. En zo wisten vaders en moeders altijd wat er thuis speelde. Nu kan het leven volledig digitaal verlopen via soms honderden vrienden die zich verschuilen in een smartphone. Zonder dat pa en moe dat weten of merken. Gelukkig kwam ik er vorige week achter dat ik niet de enige ben die qua sociale media vrij kaal door het leven gaat. Zelfs één van de meest populaire vrouwen in NL doet het zonder: Yvon Jaspers. En naar mijn gevoel weet ze zich aardig staande te houden. De grootste reden overigens om de sociale media (als politicus) te mijden is het soms onbeschrijfelijke onfatsoen wat je daar kunt tegenkomen. Soms lijkt het op een digitaal open riool waar je zonder schaamte kan schelden en tekeer kunt gaan. Dat laat ik liever aan mij voorbijgaan. Dan was de tijd van “vroeger” een uitkomst. Je moest een brief schrijven, bellen (met dat toestel aan een draadje) of gewoon elkaar ontmoeten. En vaak bij dat laatste kwam het dan wel weer goed. Gewoon elkaar zien en spreken. Het werkt. Nederland zou er misschien zelfs iets beschaafder van kunnen worden……

Gijs van Leeuwen

Recente berichten
Toon 2 reactie(s)
 • Frank Magdelyns

  Beste Gijs,

  Ook ik ben van de generatie NIX en ik heb mijn werk ervan gemaakt. Eerst heb ik 19 jaar gewerkt bij een bedrijf die de moderne telecommunicatie mogelijk maakte en nu werk ik met de toepassingen. Het gevolg is dat toen ik 25 was ik internet uitlegde aan 50-ers. Nu ik 52 jaar ben leg ik internet uit aan 25-ers.

  Toegeven dat sociale media soms een riool is (term uit 2014) en je hebt soms snel vijanden. Maar ook vrienden. Zonder sociale media zou ik de SGP niet eens kennen. Zou ik niet eens ermee in contact staan. Zou ik denken SGP dat is GIjs van die grappige uitspraken vroeger als ik die belde.

  Ik denk dat de SGP in Houten erg dankbaar mag zijn dat er een jonge generatie is opgestaan die niet hopeloos is en de partij op de kaart weet te zetten, zoals nog nooit is gebeurd. En dat allemaal op eigen kracht, zonder media. Wil je iets bereiken, dan moet je mee. Ik wil dan ook graag verwijzen naar dit filmpje van Frans Bromet (die ken je nog wel) uit 1999.

  Heeft u een mobiele telefoon: https://www.youtube.com/watch?v=x7yDtJ0DrkU

 • Gijs

  Dag Frank.
  Dank voor je reactie!
  Ik ben met jou erg blij en dankbaar dat er (weer) een jonge generatie is opgestaan die de zichtbaarheid van ons werk weet te vergroten door gebruik te maken van alle nieuwe vormen van sociale media. Geen misverstand daarover.
  Anderzijds is een column ook een goed middel gebleken om in contact te komen met Heel Houten. Immers zo ongeveer elke inwoner ontvangt het Groentje. Zo versterken we (en generaties) elkaar.
  Punt wat ik met name wilde maken is dat we soms beter (fysiek) met elkaar in gesprek kunnen gaan dan tweets de lucht in slingeren die niet echt bijdragen aan saamhorigheid….
  Nogmaals dank voor je reactie!

  Hartelijke groet

  Gijs

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter

noordwest of oost