Column: Houten, Topper of tobber

 In Columns

Ons dorp haalde onlangs weer eens de landelijke pers. En laten we eerlijk zijn, welke gemeente wil dat nu niet. Zo graag als Renswoude of laatstelijk Terschelling er om vechten om als eerste gemeente in Nederland de verkiezingsuitslag(en) te kunnen melden, zo willen andere gemeenten natuurlijk ook ergens mee kunnen scoren. Meldde ik u in de vorige rubriek dat we het nieuws haalden met het landelijk kampioenschap; Roma’s verslepen. Nu zijn we in de laatste drie jaren één van Neerlands grootste stijgers op het gebied van woonlasten. Eigen Huis die de hand heeft in dit onderzoek meldde dat we op de dertiende (ook dat nog) plaats waren geëindigd van alle ongeveer 500 gemeenten. Zoals Quote de 20 rijkste der aarde beschrijft doet Eigen Huis dat met de hoogste 20 woonlastentoppers.

In het onderzoek zijn meegenomen: de onroerende zaakbelasting, reinigingsrecht, het rioolrecht. Eigen Huis schreef afgelopen zomer aan de bestuurders van ons dorp het volgende: De burgers in uw gemeente zijn pechvogels. Ze kunnen immers niet zomaar voor een andere gemeente kiezen. Einde citaat. Om verder te constateren dat de stijging van de woonlasten eigenlijk een voldongen feit is waartegen protesteren nauwelijks zin heeft. En als u denkt dat terstond in het gemeentehuis de paniek uitbrak, moet ik u teleurstellen. De brief werd voorzien van een even deftige als ambtelijke stempel. De parafen werden gezet en waarschijnlijk voorzien van het allesomvattende: VKA. Wat zoveel wil zeggen als: VOOR KENNISGEVING AANNEMEN. We hebben één weliswaar heel schrale troost: Bunnik staat op nummer 1. Maar ja we kunnen toch alstublieft het Bovag-dorp aan het kanoriviertje de Kromme Rijn niet vergelijken met een bijna stad als Houten aan het internationaal bevaren Amsterdam Rijn kanaal. Welaan zult u wellicht denken, zo’n woonlastentopper zal alles wel hebben. Een soort Wassenaar, Aerdenhout of Blaricum. En bovendien waar voor je geld. Zoals daar zijn; camera’s op onveilige plekken, een 24 uurs opengesteld politiebureau, meer politiesurveillanten om de overlast tegen te gaan, een perfecte infrastructuur even adequate als veilige speelvoorzieningen om maar wat te noemen. Helaas, dan moet ik u wederom teleurstellen. Het is er (nog) niet. Maar wat niet is kan nog komen, alleen kost u dat waarschijnlijk nog meer geld. Uw gemiddelde woonlast van 724 Euro per jaar (ten opzichte van het gemiddelde van 587) zal met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet toereikend zijn om het voornoemde te realiseren. Nee, wat doet dit bestuur, het spoor op u en mijn kosten met 1 meter ophogen a raison van bijna 40 miljoen oud hollandse florijnen. Ik heb er niet 1 lezer van dit onvolprezen medium om horen vragen. Om speeltoestellen, camera’s, maatregelen om de veiligheid te vergroten en adequate infrastructuur wel. Maar kennelijk telt dat niet.

Bij gezondheid gaat onze gemeente zich aankomend voorjaar beraden op haar (kern)taken alsmede de inkomende en uitgaande geldstromen van de doorgaans lege Houtense geldbuidel. Zorg dat u er straks bij bent. Om zo te komen van een tobber tot een topper maar dan in de goede zin des woords.

Gijs van Leeuwen

Recente berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter