Column: Houtens Badwatertemperatuur

 In Columns

Op 6 maart j.l. liet ik u in mijn laatste column in het Groentje weten dat die vooralsnog mijn laatste bijdrage was. Van diverse kanten werd mij echter gevraagd om toch regelmatig de temperatuur van het Houtense politieke of maatschappelijke badwater te meten en daarvan verslag te doen in deze op zich overbodige rubriek. Graag voldoe ik aan die wens, zij het dat deze rubriek dan niet elke week maar meer periodiek zal verschijnen; Als daar aanleiding toe is zeg maar. Om alle onduidelijkheid weg te nemen: Ik doe iets in de politiek, maar schrijf dit op persoonlijke titel.

De scholen zijn weer begonnen zo laten spandoeken ons weten. Omgekeerd evenredig zijn dan vaak de vakanties weer voorbij. De meeste Houtenaren zijn weer op honk. Welkom!

Misschien bent u naar het Nationaal kampioenschap rollatorracen wezen kijken of naar het kampioenschap bommetje maken in een Hoogeveens zwembad. Ieder zichzelf respecterende plaats heeft tegenwoordig een al dan niet nationaal kampioenschap. Naast het kersenpitspugen, waar Houten toch (althans in kersenland) groot mee is geworden, heeft de gemeente tijdens mijn vakantie een nieuw kampioenschap verzonnen: ROMA’s verslepen. Even zoveel keren de ROMA’s naast het tenniscomplex aan de Koedijk of het Moluks Centrum aan de Oud Wulfseweg neerstreken, zo vernam ik uit een vermaarde vakantielandkrant, werden deze per kerende post verplaatst naar de Texaco pomp nabij buurtschap Vechten (Bunnik) of Nieuwegein. Kon men eerst drie dagen blijven staan, later werd een draaideurconstructie van toepassing.

Functionaliteit van een draaideur?! Zó ben je binnen en zó ben je weer buiten. Maar ook andersom zo is gebleken. En nog lijkt de onderlinge gemeentelijke “competitie” niet voorbij. Gemeente Houten houdt u vast op de hoogte. Een ander nieuwtje is dat de gemeente een (financiële) garantstelling af wil geven voor de realisering van de veelbesproken landingsplaats voor buitenaardse wezens. Dit project zal, als alles doorgaat, zijn uitvoering hebben op en om de rotondes nabij de A27. Het zwarte bord aan de Staart maakt daar in naam van de Junior Kamer melding van. Ik heb veel respect voor de initiatieven van de Junior Kamer en in andermans ogen heb ik misschien een geheel verkeerde ‘smaak’, maar ik vind het niks. Vooral toen ik de verklaring las van Martin Riebeek, de ontwerper. Die gelooft dat Houten al heel ver is in de tijd. Martin kreeg naar aanleiding van de vliegramp in de Bijlmer het idee om voor buitenaardse wezens een landingsplek te maken, zo liet hij optekenen in een bekende gids onder de kop “Platform voor vliegende schotels”. Riebeek vervolgt daarin: “De verkeerstoren (op de rotonde, GvL) gaat wit licht geven, maar het lijkt mij handig als de wezens een seintje krijgen wanneer ze moeten landen. Ik stel me voor dat er sensoren in de A27 komen die de verkeersdrukte meten. Is die laag dan verandert het witte licht in violet. Buitenaardsen acht ik intelligent genoeg om te begrijpen dat ze op dat moment hun UFO veilig aan de grond kunnen zetten. Langsrijdende automobilisten weten dan ook: Opletten, het kan nu gebeuren”. Einde citaat.

Mag ik u vragen, wie ziet ze hier nu vliegen? Houten op de kaart als landingsplaats voor buitenaardse wezens, wie wil daar nu (niet) wonen…? Dan heb ik daar toch liever een door een plaatselijke bank gesponsord groenperkje, zoals in Woerden, of een bronzen ruiter te paard op de ene rotonde en op de andere (naar Italiaans voorbeeld) spuitende fonteinen. Dan weten we tenminste waar het over gaat. Tot slot, en dan houd ik op, uw gemeente wil op uw en mijn kosten het spoor in het centrum met 1 meter ophogen voor de somma van ruim 15 miljoen nog oude Hollandse florijnen. Eén van de redenen om dat te doen is om van de ene naar de andere kant te kunnen kijken. Oftewel, dan kun je vanaf de aanplakzuil aan Het Rond onder het spoor door kijken naar de voordeur van het Haltnahuis…Of wilt u toch liever eerder een aansluiting op het rijkswegennet, een volwaardiger centrum of een goed winkelcentrum in Zuid? Houd ze in de gaten daar aan Het Kant! U kunt het nu nog zeggen…

Gijs van Leeuwen

Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter