Column: Hufterland

 In Columns

Sorry.  Gijs is een beetje somber gestemd.  Op zijn wekelijkse wandelrondje kwam hij voor de zoveelste keer  langs  de bende die anderen hadden achterlaten  voor het Lunettenviaduct aan de Oude Mereveldseweg. Vuilniszakken, keukenkastjes, asbest, coniferen, gooi maar neer……   Ons land verhuftert  in een rap tempo. En wie doet er wat aan?

We kladderen muren vol met onbegrijpelijke teksten.  We communiceren onbenullige en soms ongemanierde  informatie  via hyves, twitter, sms en msn.  Op allerlei digitale fora schelden we elkaar uit. We moeten immers alles kunnen zeggen en vinden en we lijken ons nergens meer voor te schamen . Doen  doppen in onze oren en sluiten ons op in de wereld van I-pods, smartphones en zo meer. De omgeving om ons heen bestaat ff niet meer.  We gaan op in een eigen wereld van muziek. Graaien ondertussen met kleffe vingers de patat uit het Mc Donalds frietbakje of  proberen zonder knoeien  een Tomato Cheese Wrap (voor wie wil: 1,95 Euro) weg te krijgen,  om die vervolgens weer samen met de leeg gedronken milkshakebeker en Mc Nuggetsdoos (nu een Euroknaller)  langs de kant van de weg, weg te smijten. 

In het verkeer gaat men soms helemaal los. Men toetert, steekt de middelvinger op of snijd je van de weg af. We kijken massaal naar verheven programma’s  als  Oh Oh Cherso en Oh Oh Tirol.

We leven in een land waarin we hulpdiensten  moeten beschermen. Ambulancepersoneel dat zich van alles moet laten welgevallen. Politie die wordt uitgescholden. Artsen die veeleisende patiënten op het spreekuur krijgen. Immers de mondige patiënt stelt nu via Google zijn eigen diagnose en vraagt aan de dokter het receptenbriefje… En oh wee als de dokter niet dadelijk tot actie overgaat…

Hoe anders was mijn vroegere  dorpsdokter. Man van statuur. Immer in een witte jas met zijn onafscheidelijke stethoscoop in een reeds uitgesleten jaszak. Een dokter die  na mijn verhaal of klacht altijd zelf de diagnose stelde. (Voor de goede orde, ook nu heb ik een geweldige huisarts).

Om niet te spreken over de brutaliteit van het inbrekersgilde. In ons dorp rijden criminelen de toegangsdeur uit het winkelcentrum “Het Rond”, rammen de pui van de Gold4You winkel  en graaien het fonkelende goud uit de schappen. Iets vergelijkbaars herhaalde zich bij Opticien Van de Vecht die 200 merkzonnebrillen kwijt raakte aan het boeventuig. Beide winkeliers willen dolgraag beveiligingscamera’s . Maar daar is onze politiek vuurbang voor. Geen uitgestoken hand naar de winkeliers, maar kritische vragen over zogenaamde “telcamera’s” op Het Rond. Zoals ik al eerder op deze plek schreef:  “veiligheidshalve” wordt het boeventuig niet in hun privacy aangetast en kunnen blijvend ongezien!!! hun activiteiten voortzetten. En zo verhuftert ons land verder .

“Gijs je bent te somber”, vond m’n vrouw. “Kijk eens naar al die vrijwilligers die actief zijn in het onlangs geopende Hospice.  Er zijn ook veel mensen die het goed met onze samenleving voor hebben”.

Waarvan acte

Gijs van Leeuwen

Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter