Column: Hyven en een postduif…

 In Columns

Tientallen jaren geleden verliep de communicatie bij ons thuis via een zwarte bakelieten telefoon in de hal. Tussen meterkast en toilet. Model draaischijf en gewoon nog verbonden met een eveneens zwarte draad die door het wentelen van de hoorn meer en meer in de knoop ging zitten. Doorgaans namen mijn ouders de telefoon op. De boodschappen werden tijdens de gestampte pot verdeeld. Iedereen was op de hoogte van ieders activiteiten. Kom er nog eens om. Nu heeft iedereen vanaf de 7de klas van de basisschool een mobieltje. Alle communicatie verloopt individueel, en als ouder(s) ben je nauwelijks meer op de hoogte van alle activiteiten. We Hyven, sms-en en msn-en wat af. In een taal die nauwelijks meer te volgen is. Het moet een kruising zijn tussen een Zuid Chinees dialect en Nieuw Hollands. Maar naast deze vorm van communicatie hebben we ook nog een iPod en MP-3 (muziek)cultuur. Negen van de 10 jongeren lopen met draden uit hun oren waardoor communicatie in het geheel niet mogelijk is. Voeg daar nog eens bij dat een derde van de jongeren zijn capuchon over zijn hoofd trekt en je bent volledig afgesloten van de buitenwereld. De nieuwe samen-leving in je uppie. Het zojuist gegeven beeld is massaal te bewonderen in onder andere Hoog Catherijne. Hele ‘kolonies’zie je daar.

De een diept daarbij met zijn vingers Belgische patatten (met mayo) uit een puntzak de ander eet al lopend zijn Turkse pizza gevuld met Giros en knoflooksaus. Een derde staat verveeld te kijken op zijn iPhone, kauwend op een (zo lijkt het) een heel pakje kauwgom. Doppen in zijn oren draden eruit. Het moet hem ontgaan wat de stationsomroepster meedeelt. Modern leven, zeg maar. Ik kwam er op door een bericht in de courant dat 20.000 jongeren een gehoorbeschadiging oplopen door te harde muziek. Dit bericht stond naast het bericht dat we de (waterschaps)verkiezingen zo ongeveer weer per postduif gaan doen. Terug naar eind vorige eeuw. Internetstemmen is te fraudegevoelig en stemcomputers niet meer veilig. Dus gaan we weer stemmen met het (rode) potlood. Deze week krijgt u een ouderwets stembiljet dat u na het invullen daarvan op de bus kunt doen. Wilt u overigens een stemadvies? Kijk op www.geefomwater.nl . Lijst 2. Kunnen we gelijk ff chatten. C u there of ksie u daar (eerlijk is eerlijk, zojuist geleerd van m’n dochter)
PS Het derde bericht dat opviel was er één waar we “trots” op kunnen zijn. Nederland is voor de zoveelste keer wereldkampioen ‘wietexport’ geworden… Het nieuwe rijtje voor de basisschool. Nederland: Wiet, molens, klompen, tulpen, kaas…
’t Is maar dat u het weet…

Gijs van Leeuwen

Recente berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter