Column: Iemand die liegt…

 In Columns

In de aanloop naar deze rubriek was ik van zins u nog even mee te nemen naar het oogstfeest van 1 september j.l. Het boerenleven, van toen naar nu, werd er perfect in beeld gebracht. U kon daar in het echt een koemelkende burgemeester (Swillens) aantreffen. Gekleed als “schovenbinder” achter de werkende Dorschkast uit vervlogen tijden.

Boerenkielen, klompen, rode zakdoeken, verweerde en gebruinde koppen waarop noeste (handen)arbeid was af te lezen. De enige dissonant was de even harde als vlagerige Sky-radio muziek. Enfin, ik was van plan u even mee te nemen zo schreef ik. Totdat mijn aandacht dermate werd afgeleid door de kandidaat voorzitter van de PvdA , Jan Pronk, dat ik mij genoodzaakt zag mijn inbreng aan te passen. Excuus daarvoor.

Bij het pedagogisch verantwoorde spelletje Electro ( u weet wel, waarbij er een lampje gaat branden op het moment dat je het juiste antwoord gaf op de gestelde vraag) zat er ook een vraag tussen die als volgt luidde: Iemand die liegt? Als kleine jongen twijfelde ik altijd tussen de antwoorden lafaard en leugenaar, waarbij uitsluitend bij de laatste keuze het lampje oplichtte. Maar sinds vorige week zijn wij daar niet zo zeker meer van. Volgens ons aller Jan Pronk liegt onze premier over de Nederlandse betrokkenheid in Irak. Pronk had echter een uur later al spijt van zijn opmerking en koos voor de politieke vluchtroute: iemand die liegt is nog geen leugenaar. Je moet er maar opkomen. En zo iemand moet de PvdA weer uit het moeras trekken.

Pronk beloofde eerder dat hij de achtergelaten ‘rommel’ op het bureau van de vorige voorzitter zou opruimen en vooral Wouter Bos niet voor de voeten zou lopen. Hij zou zich verre houden van de Haagse politiek. Maar helaas, bij de eerste de beste spreekbeurt breekt hij zijn belofte. Toegegeven, politici scoren vaak op dat punt. Maar nee, Jan Pronk liegt niet, is ook geen leugenaar, hij doet alleen niet wat hij belooft. Je kunt straks onder het ’bewind’ van Pronk vijftien keer inbreken zonder dat je een inbreker bent. Elke dag dronken zijn zonder alcoholist te wezen. En volgens de oud rode traditie moeten we straks iemand die vijftien keer inbreekt (maar geen inbreker is) vooral niet te hard aanpakken. Hij/zij zal op school altijd verloren hebben met knikkeren en steeds verkeerd zijn ingesprongen bij het touwtjespringen en meer van dat soort prietpraat. De conducteurs gaan weer van de bus, trein en tram. De politie moet niet schieten maar praten en de belastingen gaan met sprongen omhoog omdat men er in Den Haag zeker van is dat zij het geld beter kunnen uitgeven dan de burgers zelf. Nee, sááier wordt het niet met Pronk. Als alles doorgaat hebben we weer wat om te discussiëren. Het zal ongetwijfeld ook zijn uitwerking hebben op het door links gedomineerde college in Houten. En als ik het mis heb, heb ik nog niet gelogen…

Gijs van Leeuwen

Recente berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter