Column: In de cel…
Ik heb altijd met het idee rond gelopen dat het opbergen van criminelen in een cel één van de meest veilige maatregelen is om de maatschappij te beschermen. Maar dat heb ik helemaal mis. Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek door onder meer de politie en het Openbaar Ministerie, waarop RTL de hand wist te leggen. De onderzoekers volgden 29 gedetineerde topcriminelen. Hieruit bleek dat zij vanuit de cel gewoon doorgingen met mensenhandel, drugshandel, afpersing, liquidaties en beïnvloeden van getuigen.
RTL Nieuws onderzocht zelf de zaak van een vrouwenhandelaar die deels vanuit de cel opereerde. Hij hield vijf vrouwen gevangen en dwong ze tot prostitutie op de Wallen. Hij zette dit maanden voort vanuit de gevangenis. Telefonisch en tijdens bezoekuren gaf hij zijn handlangers opdracht om de vrouwen aan het werk te houden.
“Hoe bestaat het?” zo vraag je je af. Criminelen die door gaan in hun cel… Kennelijk hebben (zware) criminelen zoveel privileges dat ze kunnen bellen, internetten, en zo meer. Handlangers moeten alleen de afslag naar de gevangenis nemen om hun “zetbazen” te spreken in plaats van het overleg te houden in de met crimineel geld gefinancierde en met afrastering en camera’s omgeven villa. Kijkt gevangenispersoneel bij deze praktijken een andere kant op of knijpt het een oogje toe…? Bizar.
Staatssecretaris Teeven was er als de kippen bij om te beweren dat het om een ‘oud’ rapport ging en dat het allemaal wel meeviel. Als dat gezegd wordt weet ik wel genoeg. ..
Alleen water en brood in de cel is van lang vervlogen jaren, maar het feit dat je middelen hebt om je criminele activiteiten voort te zetten is helemaal van de gekke. Het lijkt me toe dat je criminelen bij binnenkomst als eerste alle communicatiemiddelen afpakt. Overhandig ze vervolgens een goed boek. Of, als men niet zo van lezen houdt, een draaikubus, een 1.000 stukjes legpuzzel of een pocket met Sudoku’s. Ter voorkoming van verveling en chagrijn zou ik elke cel standaard laten voorzien van het populaire bordspel “Mens erger je niet” . Spelen tegen jezelf: je wint altijd. Zoiets…
Maar let op. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie laat weten dat er een’ taskforce’ is ingesteld die onder meer in een pilot enkele tientallen beroepscriminelen gaat monitoren. Over enkele maanden worden de resultaten verwacht. Zo gaat dat binnen de overheid: afzwakken en een werkgroep instellen. Pak het aan zou ik zo zeggen, maar kennelijk is dat geen oplossing……
Misschien kunnen we een begin maken op 18 maart door op een partij te stemmen die aanpakt en niet afzwakt, vooruitschuift, wegkijkt of een oogje dicht doet. Suc6 met uw keuze.
Wees wijs stem………
Gijs van Leeuwen