Column: Nieuw Houtens Niveau

 In Columns

Misschien weet u absoluut niet wat het betekent, dat Nieuw Houtens Niveau (NHN). Dat kan. De naam doet vermoeden dat u iets fantastisch tegemoet kunt zien. Maar, om met de deur in huis te vallen, dat is niet zo.

NHN gaat met name over het onderhoud van de openbare ruimte. Zeg maar: de straten, pleinen en plantsoenen. Om 7 miljoen te bezuinigen gaat er flink het mes in. Er wordt minder aan onkruidbestrijding gedaan, gazons worden minder gemaaid, wensen die u als bewoners hebt worden niet direct gehonoreerd. Aan fietspaden (in onze “Fietsstad” Houten) wordt minimaal onderhoud verricht. We blazen minder blad weg. Onderhoud aan bankjes , paaltjes en afvalbakken zal nog minimaal zijn.  Klein onderhoud aan de weg zit er ook niet meer in. Daarbij hoopt de gemeente dat als u uw eigen gazon gemaaid heeft, u terloops het onkruid maait op het belendende fiets en voetpad….

Bijna hadden we ook afscheid genomen van de 4 Houtense fonteinen, het buitenzwembad en de kinderboerderij. Maar die lijken gered na de laatste raadsvergadering vorige week. Het was toch slecht voorstelbaar geweest dat wij, al likkend aan een ijsje van een aanpalende uitbater, onze kinderen niet konden laten banjeren door het wisselende waterspel op Het Plein. De gemeente zoekt nu sponsors. Dus… U mag er vast wel een bordje bij zetten met boodschappen als:  Zoekt u ook verkoeling? Voor het lekkerste ijs gaat u naar……… Of: Nat geworden? Bij ons … zit u ook niet op een droogje! Geachte Houtense ondernemers: dit kan een sleutel zijn tot meer suc6.

In het gemeentehuis snijdt men ook in eigen vlees. Naast de bloemen zijn ook de zogenaamde werklunches afgeschaft. Dus ook de wethouders nemen tegenwoordig hun eigen Tupperware broodtrommeltje mee. Volgepropt (want soms zijn het lange dagen) met wisselend 2 mandarijnen of een Max Havelaar banaan. Vier sneetjes fijn volkorenbrood van de beste Houtense bakker met cervelaatworst van de beste slager en een paar plakken volvette Kromme Rijn kaas. Op de uitnodigingen richting de collega wethouder(s) uit buurgemeenten Bunnik en Wijk staat tegenwoordig steevast de zin: neem zelf brood mee.

Het is niet alles kommer en kwel. Zeker niet. Het Theater in Houten krijgt er zo’n slordige 352.000 oud Hollandse florijnen per jaar bij om het hoofd boven water te houden. Iedere Houtense inwoner van 18 jaar en ouder draagt nu per persoon zo’n kleine 20 euro per jaar bij aan de plaatselijke lachbuien in het Theater.  Wat mij betreft hadden we dit geld gewoon aan Houtense lezers teruggegeven. Ik twijfel er niet aan of u weet het geld zelf goed te besteden.

Geniet dus, voordat u op vakantie gaat, nog ff van het Oude Houtense Niveau. Zit nog even op het net schoongemaakte bankje in uw plantsoen of fiets nog even lekker het buitengebied in. Het Nieuwe Niveau komt er aan…

Gijs van Leeuwen

Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter