Column: Oud en Nieuw…

 In Columns

We konden er afgelopen weekend uitgebreid kennis van nemen: het supersnelrecht. Hoe Barry K. negen maanden cel kreeg voor het bestoken van een viertal veldwachters met zwaar vuurwerk. K. was reeds vijf keer veroordeeld voor mishandeling en had ook al eerder een agent beledigd. En de 20 jarige Van B, docent maatschappijleer (!!!) in wording, was door het lint gegaan na 5 biertjes, champagne en een halve fles wodka. “Ik haal een pistool en schiet op jullie schenen en in jullie… kop”; zo riep hij de Hermandad toe. Toe maar..! En dat snotjong moet mijn dochter straks onderwijs gaan geven. Terwijl half Nederland op 2 januari met een pak Rennie’s de oprispende oliebollen thuis zat te verwerken, werkte het OM zich uit de naad om tot veroordelingen te komen. En met succes. Eindelijk doet dit land pogingen om zich van haar softe status te ontdoen. Wat mij betreft: Aanpakken die handel..! Het werd tijd.

Maar dán die qua carrièreladder beginnende advocaten die hun best doen om op deze dossiers de Moszkowicz van Nederland te worden. Dat valt natuurlijk niet mee als je dat moet doen met ‘gewone’straatboeven, vechtersbazen en dronkelappen waar het bij het snelrecht om ging. In koor en om het hardst roepen deze advocaten dat dit allemaal niet kan. Zo zouden de dossiers te snel (ja dat snelrecht is nu eenmaal geen langzaamaan actie) zijn samengesteld en er geen getuigen zijn gehoord. De rechter repliceerde echter even doeltreffend als eenvoudig: “waarom heeft u zelf geen getuigen opgeroepen.?” Een advocaat probeerde de rechter zelfs wijs te maken dat de betreffende brave jongeman een bevel van de politie heeft opgevat als een uitdaging in zijn richting. Ik was er niet bij, maar ik sluit niet uit dat de advocaten aan het slot van het betoog hebben gezegd dat ‘de verdachte een moeilijke jeugd heeft gehad’.

Zoals geschreven, het tij lijkt te keren in ons land, waarbij een crimineel al vrijspraak kon krijgen indien zijn naam eenmalig foutief in het dossier stond. Janssen terwijl het Janszen moest zijn. Dat soort dingen was ons land ‘goed’ in. Al met al geeft het OM aan het begin van 2009 met dit supersnelrecht een goed signaal af. De tijd van onze Opper Kok, van eertijds ons aloude politiebureau op de hoek Wallerweg/Beatrixweg, zal het wel nooit meer worden. Die overzag met Oud en Nieuw ongeveer in z’n eentje Het Plein in het Oude Dorp, waar overigens (zij het van de sloop) ook auto’s in vlammen opgingen (onder toeziend oog van de brandweer). Die smeet je hoogstpersoonlijk een dagje in een koude cel om af te koelen. Dat was zijn supersnelrecht. Zijn postuur en uitstraling lieten er geen misverstand over bestaan dat er met het gezag niet te spotten viel. En werd iemand opgepakt… dan wist het hele dorp het. Kom er nog eens om. Wat dat betreft is er ook sprake van Oud en Nieuw…

Ik wens u een veilig, gezond en gezegend 2009

Gijs van Leeuwen

Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter