Column: Te bon(t)(d)…

 In Columns

Te Bon(t)(d)…

Nederland heeft meer cipiers dan gevangen. Voor het eerst in Nederland: 9.914 gevangenbewaarders en 9.710 gedetineerden. Soort Griekenland: meer ambtenaren dan werknemers die het geld moeten verdienen. Het aantal gevangenen daalt aanzienlijk, zo laat de overheid ons weten. Dat zou in kunnen houden: Nederland wordt steeds veiliger. Of zijn we steeds minder goed in staat om boeven te vangen? Wat moet ik dan denken van al die illegale wietkwekerijen waar men, naar verluid, maar 10% van weet op te sporen? U mag raden.

Het feit wil dat nog steeds 12.000 criminelen (die tot gevangenisstraf zijn veroordeeld) onvindbaar! zijn. Dat komt omdat deze groep, (als eerdere verdachten), hun vonnis in vrijheid mogen afwachten en zich vervolgens niet meer laten zien of horen. Twaalfduizend; zeg maar Bunnik en Odijk samen.
Er lopen er dus nóg meer vrij rond dan er gevangen zitten in Nederland. Hoe maf kan het zijn? En dan toch maar al die gevangenissen sluiten… Maar het wordt iets minder erg. Naast 550 Belgen die we nu al in Nederlandse gevangenissen hebben zitten, komen er nu ook Noren onze kant op. In die landen is kennelijk geen malaise in het criminele circuit.

Nu we het toch over gevangenen hebben. De Bond van Wetsovertreders beleeft weer een doorstart na een aanvankelijk faillissement eind 2013. U weet wel; die vereniging die tot doel heeft de belangen van gevangenen, oud-gevangenen en verdachten te beschermen tegen staatswillekeur en schade welke door het Nederlandse strafrecht wordt of zou kunnen worden toegebracht.
De  Volkskrant is enige tijd geleden in de “boeken” van de Bond gedoken en naar de mening van de Volkskrant bestond de Bond, met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, uit maar uit één persoon. Maar enfin, we mogen ons gelukkig prijzen dat we van de Bond kunnen blijven “genieten”. Want het was wederom deze Bond die de juweliersvrouw uit Deurne over de knie legde omdat zij met een “verboden” wapen twee overvallers neerschoot. De Bond vond dat de vrouw te snel geen verdachte meer was en ook vervolgd zou moeten worden. Het zal je gebeuren. Je ziet dat je man voor je ogen bijkans door 2 criminelen wordt vermoord en dan zou het alleen maar toegestaan zijn om hard maar indringend te roepen dat men moet ophouden. Hier telt: je moet schieten als je zelf nog met 2 benen op de grond staat. Doe je dat niet dan is het in bijna alle andere gevallen te laat en kun je het niet meer navertellen. In de meeste landen in deze wereld vind men het niet gek om uit zelfverdediging te schieten maar in Nederland vinden sommigen dat nog steeds erg “voorbarig”. Soms zijn we toch een bijzonder land…

Gijs van Leeuwen

Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter