Column: Voor de gek gehouden…

 In Columns

Zo’n 4 jaar geleden schreef ik op deze plaats over het schrikbarende tekort aan cellen. Alles werd uit de kast gehaald om cellen te bouwen. Bovendien werden er meerdere criminelen in één cel geplaatst. Ik heb toen voorgesteld de al jaren leegstaande cellen van ons politiebureau in te zetten, terwijl vanuit het belendende gemeentehuis de voedselvoorziening kon worden geregeld. Er blijven immers, zo weet ik, altijd caloriearme Beckers vleeskroketten, (al dan niet gevulde groente)soep, en broodjes file americain met vers gesneden uitjes over. Niets mee gedaan met dat idee. Nu is het niet meer nodig. Ons gevangeniswezen kampt zelfs met leegstand. Wegens tekort aan …criminelen. Hoewel statistieken een daling te zien geven worden we met cijfers voor de gek gehouden.

1. Er lopen nog zo’n 50.000!!!! veroordeelde ongestraften rond in dit land waarvan niemand weet waar deze uit-, of rondhangen. Voor de beeldvorming: het inwonertal van een dorp als Houten inclusief de kernen moet nog de cel in. Daar kun je het gevang aardig mee vullen zo lijkt me. Onze minister van Justitie, zo gaf hij onlangs aan, richt zich vooralsnog met een team van 20 man, op veroordeelden die ten minste 300 dagen de nor in moeten. De rest blijft dus nog ff lopen. Het is maar dat u het weet. 2. De leegstand wordt voor een groot deel mede veroorzaakt door gewijzigd beleid: het opleggen van taakstraffen. In plaats van het gevang werden afgelopen jaren 10 duizenden taakstraffen opgelegd. In de courant stond, naast het leegstand bericht, een mooi (nu ja mooi) voorbeeld. Een rechter in Zwolle had raadslid Mohammed K. uit Dalfsen veroordeeld tot 240 uur werkstraf wegens een poging tot doodslag. (daar hoef je in Nederland dus ook al de cel niet meer voor in). Ja, je komt zo maar niet in een cel. Daar moet je op z’n minst een bovenmatige inspanning voor verrichten. 3. Het oplossingspercentage van de criminaliteit in dit land ligt onder de 25%. En veel beter dreigt dit niet te worden want onze Hermandad moet alleen maar bezuinigen. 4.Duidenden dossiers liggen te wachten tot iemand tijd kan vinden deze van het bureau af te halen. En van liggende dossiers krijg je niet bepaald ‘zittende’ criminelen.

Maar koopmannen als we zijn. In België waar men kennelijk nog wel boeven weet te vangen is een groot tekort aan cellen en derhalve heeft men in Tilburg zo’n 500 cellen aangeboden ten behoeve van onze criminele buurjongens. Vol-pension…

Mooie bijkomstigheid van dit alles is dat onze (gevangenis)staatsecretaris Albayrak haar taakstellende bezuiniging kan realiseren van meer dan 150 miljoen… Het is een vicieuze cirkel. Het begint met een bezuiniging op de politie en tenslotte kun je wederom een bezuiniging incasseren omdat er cellen leegstaan……Maar u begrijpt al: niet omdat er geen criminelen meer zijn!!!

PS Voor de analytici onder ons: twee weken geleden is binnen ons gezinsverband de vijfde fiets gejat.(vanwege het oplossende vermogen van deze diefstallen heeft mijn zoon er voor gekozen ook deze niet te melden bij onze plaatselijke veldwachter) Inmiddels is ons dorp qua aantallen fietsendiefstallen in de Stichtse top drie beland. Weet u nog: Houten Fietstad 2008. Ook voor fietsendieven.

Gijs van Leeuwen

Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter