Column: Voortschrijdend inzicht……….

 In Columns

Het is al weer ruim 7 jaar geleden dat ik u schreef over de “noodtoestand” die de politiek in de Vikingenstad langs de Rijn destijds had uitgeroepen. Wijkse politici zagen met angst en beven de buurgemeente Houten maar groeien en men was bang dat met al die uitbreidingen Wijk bij Duurstede een buitenwijk van Houten zou worden. Het zichzelf aangeprate calimero syndroom werd destijds gecamoufleerd door een vlucht naar voren. De Caspergouwse brug naar Houten werd door Wijkse politici opgehaald en er werd een loopplank naar het veel kleinere Bunnik uitgelegd. Men ging van de weeromstuit een samenwerking met Bunnik aan. Om de herinnering weer even op te halen. Ik schreef toen:

Om de verhouding qua inwoneraantal te duiden; Bunnik is de helft van Wijk en Wijk de helft van Houten. Om de bestuurskracht van Wijk te vergroten trekt men zich op aan …Bunnik.

De Wijkse burgemeester Swillens, met in zijn portefeuille intergemeentelijke samenwerking en internationale!!!! contacten, kijkt ook liever uit naar een samenwerking met Boeniek am (Kroeme) Rhein. Mevrouw Rijnbach, burgemeester van, vanwege de drie B’s BAM, Brothers en Bovag, (inter)nationale buurgemeente zal in haar nopjes zijn. Wijkse politici willen dus niks met Houten te maken hebben. Betrekken verbaal de stellingen op de stadswallen, roepen ambassadeurs terug, zetten de polder onder water en bewaken het Wijkse Veer om bij nood de Rijn over te kunnen steken. Daar gaat het zo ongeveer op lijken met al die verhalen uit de Wijkse politiek. Ondertussen gaat Wijk een SWOT-analyse opstellen. Een Engelse managementterm voor sterkte/zwakte, kansen en bedreiging. Misschien mag ik u als inwoner van Houten alvast wat helpen. Wees trots op uw (binnen)stad, uw haven, de gezonde (mest)luchten vanuit het landelijk gebied rondom Cothen en Langbroek. Maak van de Langbroekerwetering een 30 kilometer zone met een vrij liggend fietspad, zorg ervoor dat de Rijn de dijk niet overkomt en uw stad aan een rijksweg en/of een spoorlijn komt te liggen. Dan komt het vast wel goed met Wijk. Wij merken wel wanneer u de ophaalbrug weer heeft laten zakken…  Tot die tijd blijven wij in Houten tegen windmolens vechten en wachten we tot de eerste UFO gaat landen.

Tot later. Einde citaat.

En ja: wij (in Houten) zijn blijven vechten tegen windmolens en wachten nog steeds op buitenaardse wezens die in de toren nabij de landingsplaats uitkijken naar de eerste UFO landing. En dat “Tot later” (zeven jaar) is nu. Wijk heeft de ophaalbrug weer laten zakken!! Vorige week in het Groentje: Wijk en Houten zoeken samenwerking. Het kan verkeren. Drie nieuwe burgemeesters, nieuwe wethouders en een heleboel nieuwe politici. Het zal me toch niet gebeuren dat Wijk in de toekomst nog eens een buitenwijk van Houten wil worden?

 

Ps Beste Schalkwijkers. Het is dat ik het verhaal al klaar had. Anders had ik u graag geschreven over de wederom voortreffelijke wafels van de Brinkmarkt, de leuke ontmoeting die ik had met dominee van Dis die “zending” bedreef op diezelfde markt (en in mij een potentiele kerkganger zag) en het feit dat niet alleen (vanwege achterblijvend onderhoud door de gemeente Houten) in Schalkwijk niet meer op de toren gevlagd kan worden maar evenzo niet in Tull en’t Waal.

 

Gijs van Leeuwen

Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter