Column: Wiet en wallen

 In Columns

Het ATCB (Amsterdamse Toerisme &Congres Bureau) heeft het er maar moeilijk mee.  Met het voornemen van dit (vanuit de linkerhoek gezien) verfoeide centrum/rechtse kabinet om bezoekers van coffeeshops te voorzien van een bezoekerspas. En deze bezoekerspas krijg je alleen als Nederlander.  Ja, ja, toe maar, een dubbel paspoort mag, maar je moet ook wel over een Nederlandse identiteit  beschikken.  De reden om tot zo’n pasjes systeem te geraken laat zich moeilijk raden. De overlast van buitenlanders is bijzonder groot. Onze gekoesterde gedoogcultuur (uitgevonden in de linksige flower powertijd)  reikt qua bekendheid tot ver over grote Oceanen. En dat trekt allerlei gespuis aan. Vooral onze grenssteden trekken massaal ‘toeristen’ uit Duitsland,  België en Frankrijk met drugrunners als bijkomend verschijnsel.  In Venlo komen zo’n 2 miljoen drugstoeristen per jaar en in Terneuzen komen per dag zo’n 2500 niet Nederlanders hun fijngehakte bloemen van de hennepplant bestellen om de (hun) geesten te verruimen.  Nu ligt Amsterdam niet bepaald in de grensstreek maar onze hoofdstad heeft in het buitenland een ‘gegoede’ naam op te houden als vrijgevochten handelsnatie in wiet en wallen. En dat trekt een horde aan kijkers en kopers. Zo’n 23 % van de Amsterdamse ‘toeristen’ bezoeken een coffeeshop. En naar verluid komt de helft van de omzet van de coffeeshops van niet Nederlanders. Amsterdam dus  in opstand, want coffeeshops horen nu eenmaal bij onze hoofdstad. Evenals  fruit hoort bij onze KrommeRijn Gordel en klederdracht bij Urk en Staphorst.  Het idee, volgens een woordvoerster van het toeristenbureau,  dat je toeristen uitsluit om een coffeeshops te bezoeken doet Amsterdam huiveren.  Zover zijn we dus al. Coffeeshops maken , naast de bekende klompen, molen en tulpen, onderdeel uit van onze huidige cultuur en beschaving…….  Daar gaat onze ‘goede’  naam als vrijgevochten handelsnatie….

Maar niet alleen het Amsterdamse toeristenbureau maakt zich zorgen om de maatregelen die dit kabinet wil nemen . De Houtense PVDA wethouder is  opgestaan en richt haar politieke vuvuzela tot iedereen die het maar horen wil:  “Rechtse kabinet funest voor een stabiele samenleving”.  “Rutte profileert zich niet als een minister-president van ons allemaal”. “Tegenstellingen die de komende jaren alleen maar groter zullen worden”,  en meer van dat soort teksten. Alsof het vorige kabinet met een mede door de PVDA vormgegeven  mentaliteit van wantrouwen, wegkijken, pappen en nathouden een succes was.  Ons land was dat flink zat. Degene die dat niet heeft opgemerkt moet toch al een tijdje niet buiten zijn geweest….

En dat links z’n draai nog niet heeft gevonden blijkt vandaag (23-10) wel uit een politieke peiling. D66 kiezers  lopen over naar de VVD, de PVDA levert weer flink in en de Club-Rutte mag op 85 virtuele zetels rekenen.

Mijn advies:  Links, rechts in de maat anders……….. trap je op elkaars hakken.  Nee beter nog: als wij alleen al een begin zouden maken door ons te houden aan Exodus 20 de eerste 17 verzen, zou ons land er al heel anders uit (gaan) zien . In tegenstelling tot de tientallen pagina’s van het regeer-, en gedoogakkoord passen de Tien Geboden uit Exodus op een half A4-tje…..

Gijs van Leeuwen

Recente berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter