Column: Witte enveloppe…

 In Columns

Heeft u die witte enveloppe ook gehad? Bbbrrrr. De waarde van onze woning (WOZ-waarde) was weliswaar lager, maar de heffing van de weeromstuit weer (!) hoger. ‘t Kan verkeren. Riool- en afvalstoffenheffing waren ook hoger. Alleen voor onze altijd waakse Puk (een kruising tussen een Jack Russel en een ander onbekend merk) betalen we dit jaar één-euro-zes-en-vijftig minder belasting. Ik ben solidair met de rest maar ik vraag me wel eens af waarom ik die belasting betaal? Als bewoner van het buitengebied moet ik 4 kilometer lopen voordat ik de eerste dispenser met hondenpoepzakjes tegenkom. Dat houdt onze Puk  nooit vol….

Enfin, we zitten weer in verkiezingstijd en dan is het altijd weer aardig om te horen wat partijen roeptoeteren over de belastingen. Landelijke kopstukken roepen zelfs (plaatsvervangend voor de gemeenteraadsleden) dat belastingen niet omhoog mogen. Maar ja.., die landelijke kopstukken zitten straks niet in onze gemeenteraad.  “Mond houden…!” zou ik zeggen. Ú wordt niet gekozen. Of zijn lokale partijen niet meer in staat om hun eigen verhaal te houden?

Ik schreef u al eerder, en dat blijkt ook wel uit de inhoud van die witte enveloppe, we betalen méér maar we krijgen er minder voor terug. Normaal gesproken zou u dat, denk ik, niet pikken maar bij de overheid hebben we het maar te slikken. Het onderhoudsniveau van de openbare ruimte is teruggeschroefd. (Terwijl dat één van de kerntaken van een gemeente is).  Men kijkt vaker de andere kant op daar waar onkruid staat. Een scheef verkeersbord zetten we niet direct recht.  De gaten en hobbels in de weg en/of de berm laten we langer met rust. Een kapotte stijger wil men aanvankelijk niet meer repareren maar slopen. Prullenbakken halen we weg dan hoeven we deze ook niet meer te legen.  Het buitenbad zal wel niet meer gevuld worden dit jaar. En dat is nog niet alles. We zijn er nog niet. Er is nog steeds een tekort van een paar miljoen.  Dus u krijgt straks nóg minder… of, en dat kan ook, u gaat… wéér meer belasting betalen..!

Een nog vrijwel onontgonnen belastingterrein in Houten is dat van het parkeren.  Reeds 300.000 euro staat al als toekomstige inkomsten (lastenverzwaring) in de boeken van het zittend college. Kassa! Houten moet bij wijze van spreken alleen nog de zones bepalen en de parkeerautomaten plaatsen. Tenzij de nieuwe gemeenteraad er een stokje voor steekt. Anders bent u echt de omgekeerde pin-,  en chipautomaat van de gemeente. En eenmaal ingevoerd blijkt de gemeentelijke honger naar méér inkomsten schier ontembaar. Het aantal gemeenten dat zones met betaald parkeren uitbreidt is in de afgelopen vier jaar tijd vervijfvoudigd!  Bovendien brengt betaald parkeren altijd een verdrijvingseffect teweeg naar de woonwijken, zoals we dat gezien hebben met de (inmiddels teruggedraaide) uitbreiding van de blauwe zone vier jaar geleden. Is dit wat we willen?

Kortom: negentien maart heeft u de kans om uw belastingcenten al dan niet goed te “parkeren”…

Gijs van Leeuwen

Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter