Column: Zwart zaad…

 In Columns

Naarmate de leeftijdscurve toeneemt, neemt het “geloof” in Sinterklaas en Zwarte Piet af. Dat overkomt het grootste deel van de Nederlandse bevolking, zo merk ik.  Je zult maar net op het punt staan om niet meer te “geloven” in het bestaan van Sinterklaas en Zwarte Piet of de uit Jamaica afkomstige mevrouw Shepherd van de Verenigde Naties (VN) roeptoetert dat Zwarte Piet echt bestaat. Zij wil namelijk dat Zwarte Piet wordt afgeschaft. Shephard is het hoofd van de vierkoppige werkgroep van de VN die misstanden op het gebied van mensenrechten wereldwijd aan de kaak stelt.

Die mensenrechten worden in Nederland fiks geschonden, zo vindt deze mevrouw. Los van  de vraag wat je van Sint en Piet vind vraag ik me af of mevrouw Shepherd, voordat de discussie de kop op stak, heeft geweten waar Nederland ligt. Ik geef toe dat ik zelf ook weer even in de Grote Bosatlas heb gekeken om zeker te weten of Jamaica nu in de buurt van Trinidad en Tobago lag of  toch dichter bij Cuba. Als men al zou weten waar Nederland ligt  weet men waarschijnlijk nog minder van de moderne “slavernij” in Nederland. Toch wordt de discussie in de Verenigde Naties  vrij zwart/wit gevoerd. Het is natuurlijk volstrekt overbodig dat ik er in deze op zich al overbodige rubriek aandacht aan schenk  want het zal u zo ongeveer uw keel uitkomen wat er allemaal over wordt gezegd en geschreven. Ware het niet dat het afschaffen van zwart nogal wat consequenties heeft . Op zich mag Piet wel blijven van de VN als het maar geen zwarte is.  Als we dat doorvoeren in Nederland en ver daarbuiten heeft dat nogal wat consequenties. Wat moeten we maken van:  zwarte zaterdag , zwarte markt of de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet. Of op zwart zaad zitten. Dag mag waarschijnlijk ook niet meer.

Zwartrijden of zwart geld dat zal de minste problemen opleveren. Beide zijn verboden dus kan het wel worden afgeschaft. Zonder zwart kun je ook rijden en geld hebben.

Genoeg over  mevrouw Shepherd. Nog even terug naar dat zwarte zaad. Elke gemeente in Nederland zit er zo ongeveer op.  En….als de overheid geen geld meer heeft gaat er zich een opmerkelijk fenomeen voordoen. U gaat steeds meer aan de overheid betalen (ook lokaal) en u krijgt er steeds minder (voorzieningen) voor terug. In een normale “markt” zou dat onacceptabel zijn, maar een overheid kan het zich veroorloven. Bizar.

Binnenkort zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Misschien kunnen we er met z’n allen wat aan doen.  Komen we misschien ook een keer van dat zwarte zaad af……..

Gijs van Leeuwen

Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter