Formatieproces Houten: Partijen zonder overleg buitenspel gezet

 In Nieuws
SGP-Houten feliciteert CDA, GroenLinks, VVD en ChristenUnie met het voornemen gezamenlijk tot een college te komen. Wel hebben wij diverse kritische vragen over het gelopen proces, en vinden het bovendien ongehoord dat SGP-Houten buitenspel is gezet zonder betrokken te zijn in de bredere verkenning.
Inwonerspartij Toekomst Houten opnieuw buiten college
Eerst is wekenlang gepoogd tot een college te komen van CDA, GroenLinks en ITH. Dit is op basis van de verkiezingsuitslag de meest voor de hand liggende coalitie, en was ook de wens die breed in de gemeenteraad leeft en geadviseerd is. Helaas is dit niet gelukt, waarmee ITH als al jarenlang een van de grootste partijen van Houten opnieuw geen kans krijgt aan het college deel te nemen.
Verschil in periode van gesprekken
Waar CDA, GroenLinks en ITH drie weken met elkaar spraken, waren CDA, GroenLinks, VVD en ChristenUnie er opvallend genoeg binnen een week met elkaar uit. SGP-Houten vraagt zich af wat de verklaring is voor dit grote verschil.
Geen brede maar een ‘bredere’ verkenning
Na het klappen van de combinatie CDA, GroenLinks en ITH vond er een ‘bredere’ verkenning plaats. Woordgebruik luistert hier nauw, het was geen ‘brede’ verkenning. Met de ‘bredere’ verkenning kon het aantal partijen waarmee vervolgens gesproken werd beperkt blijven. Hoewel wel met VVD (voorkeur CDA) en D66 (grote verliezer, van 6 naar 3 zetels!) werd gesproken, en vervolgens met de ChristenUnie (2 zetels), werd niet met SGP-Houten en PvdA (beide 2 zetels) gesproken in de bredere verkenning.
SGP zonder overleg buitenspel gezet
We hebben het als uiterst ondemocratisch en onbegrijpelijk ervaren dat SGP-Houten (net als de PvdA) niet eens gevraagd is visie op samenwerking CDA en GL te delen en daarmee op voorhand buitenspel gezet te zijn. We zijn in onze rol als oppositiepartij de afgelopen vier jaar constructief-kritisch geweest. Kritisch waar nodig, zoals ten opzichte van de ontwikkeling van Fort Honswijk, en pleidooi voor heropening buitenzwembad. In beide gevallen zijn we overigens met de gehele oppositie opgetrokken, inclusief ChristenUnie en GroenLinks. We hadden anderzijds het voortouw bij succesvolle samenwerkingen op meerdere terreinen zoals belastingverlaging en de tweede golfkar.
Vaart maken
Wij zijn teleurgesteld over het proces waarmee dit college tot stand is gekomen. Tegelijkertijd wensen we CDA, GroenLinks, VVD en ChristenUnie wijsheid toe bij het schrijven van een collegeprogramma dat goed is voor Houtenaren.
Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter

bedanktOude Dorp