Gaat Provincie Utrecht nieuwe windmolens in Houten wel of niet afdwingen?

 In Nieuws

Het plan voor nieuwe windmolens bij de Goyerbrug houdt de gemoederen flink bezig. De initiatiefnemer heeft het spel weer op de wagen gebracht, er zit een nieuw college in Houten, en direct omwonenden maken zich grote zorgen. Gaat de provincie Utrecht het nieuwe windpark uiteindelijk wel of niet afdwingen?

SGP-Houten hecht grote waarde aan duurzaamheid en de energietransitie. Zowel door minder energieverbruik, als het opwekken van duurzame energie. Daarbij vinden wij een aantal dingen belangrijk:

  • Ontwikkel deze plannen samen met inwoners, en altijd met draagvlak bij direct omwonenden
  • Zet vooral in op zonne-energie en nieuwe technieken
  • Investeer en participeer als gemeente ook in duurzame projecten op andere plekken in het land

De direct omwonenden van de beoogde locatie voor een nieuw Houtense windpark bij de Goyerbrug voelen zich veelal met de rug tegen de muur gezet, en vragen zich af hoe dit dossier zich verder gaat ontwikkelen.

In de discussie over het nieuwe windpark blijft één vraag onduidelijk. Als gemeente en omwonenden tegen zijn, mag de provincie het windpark dan toch afdwingen? Dat gaat met een zogeheten provinciaal inpassingsplan.

Door de gemeente Houten wordt in antwoorden op vragen van Houten Anders gezegd dat dit inpassingsplan er komt als de gemeente de vergunning van de aanvrager afwijst. Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht zegt in hun coalitieprogramma echter dat voldoende draagvlak bij de gemeenteraad een randvoorwaarde is. Dit bevestigde gedeputeerde Pim van den Berg in het Algemeen Dagblad van 4 juli 2018. Dat lijkt dus strijdig met elkaar, SGP-Houten wil dat hier opheldering over komt, en is van mening dat afdwingen zeer ongewenst is. Om meerdere redenen, niet in het laatst vanwege het vertrouwen in de overheid.

Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter

armoede