Geef historische schoenmakerij plek in Houtens Museum

 In Nieuws

Aan de Julianastraat op het Oude Dorp zat vroeger Schoenmakerij van Soest. De schoenmaker overleed in 2010, maar achter het huis staat de werkplaats nog altijd. Het is alsof de tijd er heeft stilgestaan. Toen SGP-Houten steun kreeg voor het onderzoek naar een Houtens museum, kwamen wij in contact met familie van de schoenmaker.

De werkplaats ademt nog de sfeer van weleer. Tot zijn 79-ste (!) heeft de heer Van Soest nog doorgewerkt in de schoenmakerij, tot kort voor zijn overlijden. Hij koos er bewust voor de karakteristieke werkplaats te behouden zoals-ie was. Een nieuwe schuur hoefde van hem niet.

De sigaret ligt nog tussen de spullen op de werkbank, de leren werkschort nog over de stoel. De werkplaats ademt verhalen van vroeger. Mevrouw Van Soest en haar dochter vertellen enthousiast over het schoenmakers leven. Klanten kwamen er graag, ook voor een bakje koffie en een gezellig gesprek. Een werkplaats achter het huis was ook wel erg fijn, je kon zo aanschuiven voor de lunch.

Dít zijn de verhalen die SGP-Houten levend wil houden, en mede de reden waarom wij -met steun van vele anderen- het initiatief genomen hebben voor een onderzoek naar een Houtens museum. Het zou toch geweldig zijn als óók de werkplaats van schoenmaker Van Soest voort kan leven in een Houtens museum..

Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter

windmolenswindmolens