Handtekeningen referendum tellen onterecht niet mee – SGP en ITH willen snel debat

 In Nieuws

Naar aanleiding van de Ruimtelijke Koers heeft een aantal Houtense inwoners het initiatief genomen tot het houden van een referendum. De Ruimtelijke Koers is bepalend voor de toekomst van Houten. De huidige voorstellen van het college zijn gericht op hoogbouw en stedelijke verdichting. Veel inwoners vinden dit niet in lijn met het zo gewaardeerde Houtens DNA. Ook is er veel onbegrip voor een nieuwe woonwijk aan de A27, met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Initiatief

Eerder werd een verzoek van ITH en SGP om de keuzes van de Ruimtelijke Koers aan een second opinion te onderwerpen afgewezen door de coalitie. Recent is een aantal Houtenaren een initiatief gestart voor een referendum. Afgelopen dinsdag heeft de gemeenteraad ingestemd met het inleidend referendumverzoek, zij het dat de meeste partijen dat slechts schoorvoetend deden.

Nieuw formulier

Voor dit inleidend referendum verzoek waren 200 handtekeningen nodig van kiesgerechtigde Houtenaren. De initiatiefnemers hadden 218 geldige handtekeningen ingediend, waardoor het inleidend referendumverzoek geldig werd. Deze handtekeningen zijn op 26 oktober 2020 ingediend. Intussen zijn de initiatiefnemers doorgegaan met het verzamelen van handtekeningen en staat de teller inmiddels op meer dan 1400 handtekeningen. Maar nu stelt de gemeente dat al deze handtekeningen op een nieuw formulier moeten worden geplaatst.

Onacceptabel

SGP en ITH vinden dit niet acceptabel. ″Dit niet uitlegbaar. De gemeente Houten zou inwoners en initiatieven vanuit de samenleving juist moeten faciliteren in plaats van traineren. Bovendien blijkt niet uit de verordening dat er met een bepaald nieuw formulier moet worden gewerkt”,  aldus Willem Zandbergen (ITH). Namens SGP-Houten stelt Wouter van den Berg: “Voor inwoners is dit niet te volgen, al meer dan 1400 Houtenaren zetten hun handtekening in de veronderstelling dat ze daarmee steun geven aan een referendum. Die handtekeningen zijn van waarde, en horen meegeteld te worden.”

Recente berichten
Reacties
  • A.Steehouder

    helemaal mee eens.Het lijkt nergens op wat ze aan het doen zijn. Treiteren dat is het.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter