Ja-sticker voor folder, gaat zorgen voor flinke afvalreductie

 In Nieuws

Op verzoek van SGP-Houten, GroenLinks, CDA en D66 (november 2021) werd in Houten een onderzoek uitgevoerd naar de effecten verbod op papieren reclame verspreiding, mits een ‘ja’ sticker wordt gebruikt. De invoering van een ja sticker leidt tot forse afname van afval, en beperkte consequenties voor bewoners en bedrijven. Het laatste woord is later dit jaar aan de raad.

Samenvatting onderzoek:
Invoering van ja-sticker zorgt voor ca. 236 ton minder papierafval per jaar. Op dit moment wordt bij zo’n 66% van de woningen in gemeente Houten reclamedrukwerk bezorgd. Na invoering van het zogenaamde opt-in systeem daalt dat naar verwachting met 40%. Dat leidt tot een vermindering van ongeveer 236 ton papierafval per jaar. Door de invoering van het opt-in-systeem wordt er minder papier geproduceerd. Dit bespaart ongeveer 3 miljoen MJ energie, 4,3 miljoen liter water en 230 duizend kg CO2 uitstoot per jaar. Ongeveer de helft van de reclamefolders verdwijnt bij het restafval. Met het opt-in systeem wordt minder papier verspreid en daarmee verdwijnt er ook minder papier bij het restafval. Dat levert de gemeente per jaar een besparing op van ongeveer € 17.000 aan afvalverbrandingskosten.

Gevolgen van een ja-ja sticker zijn beperkt, doordat reclame verspreiders willen meewerken, en een ja-sticker zowel bewoners als middenstand, die graag reclame willen ontvangen tegemoet worden gekomen. Stichting OPA (oud papier actie) Houten en Schalkwijk willen graag een hogere vergoeding om gederfde inkomsten te compenseren. Overigens dalen de inkomsten al jaren, omdat de laatste jaren sowieso al steeds minder papier werd ingezameld,
waardoor de vergoeding de laatste tien jaar al gedaald is van € 121.000 in 2010 naar € 89.000 in 2021. De hoeveelheid werk is daarentegen ongeveer hetzelfde gebleven. De opbrengst wordt verdeeld over vijftig scholen en kerken. Het is voor de stichtingen OPA al langer de vraag of de opbrengst de moeite (elke zaterdag zorgen dat er mensen achter de wagens lopen) nog wel loont. De gemeente is blijvend in gesprek met de stichtingen.

Invoering van een opt-in systeem moet in de Afvalstoffenverordening worden geregeld. Het wijzigen van de Afvalstoffenverordening is een bevoegdheid van de gemeenteraad.

Recente berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter