Koopzondag gaat ten koste van kleine en zelfstandige ondernemer

 In Nieuws

Wat betekent meer koopzondagen voor de lokale ondernemer? De ChristenUnie en de SGP interviewden drie Houtense winkeleigenaren over de plannen voor verruiming van de zondagsopenstelling. Zij denken dat het ten koste gaat van lokale en kleine ondernemers.

 

Pascal Ooms (SGP), Bakker van Schalkwijk en Dick van Hoek (ChristenUnie)

Pascal Ooms (SGP), Bakker van Schalkwijk en Dick van Hoek (ChristenUnie)

Echte Bakker Van Schalkwijk is de enige warme- en ambachtelijke bakkerij in Houten en heeft twee winkels: eentje bij de Dikke Boom en eentje in het Oude Dorp. Op de vraag wat Van Schalkwijk vindt van verruiming van de winkelopenstelling antwoordt hij: “Het zal een enorme belasting op ons sociaal leven zijn en bedrijfeconomisch nauwelijks interessant. Ik moet meer open voor hetzelfde geld. De uren voor de inzet van personeel op zondag zijn bovendien duur. Mijn winstmarge wordt dus kleiner”.”’Mijn personeel werkt 36 tot 38 in de bakkerij, wisselend hebben ze één dag per week vrij. Als ik op zondag open ga, moeten de bakkers zaterdagavond aan de slag. Bakkers hebben al geen groot sociaal leven, dan pak ik hen die laatste avond ook af”. Van Schalkwijk schetst het dilemma: “Als ik niet meer omzet draai, heb ik ook geen geld om meer personeel aan te nemen. Dan moet ik bezuinigen op de andere dagen in de week. Maar de werkdruk is al zo hoog. Ik kan zelf meer gaan werken, maar dan heb ik zelf ook geen privé leven meer”. Van Schalkwijk geeft aan dat veel kleine en zelfstandige ondernemers het niet zullen redden als de zondagsopening van winkels vergaand wordt verruimd. “Binnen tien jaar zullen wij in Houten dan veel minder kleine ondernemingen hebben. Je houdt het gewoon niet vol. De marges zijn hiervoor te klein geworden”.
De Primera, een gemakswinkel voor o.a. cadeaukaarten, tijdschriften en tabak is 12 dagen per jaar op zondag open. Wat vindt eigenaar Gerda Klunder van nog meer koopzondagen? “Wij zijn hier niet zo blij mee. Wij zien de aantallen klanten op zondag nog niet toenemen, eerder iets afnemen. De kosten zijn hoger dan de opbrengsten”. Verdere toename van zondagsopstelling is voor haar een uitdaging. ”Iedere zondag open, betekent voor mijn personeel dat ik ze niet meer kan vrijstellen van het werken in het weekend. Dat zal de nodige problemen geven in gezinnen met kleine kinderen. Ik kan ze echter niet verplichten op zondag te werken, dat wordt nog een hele uitdaging”. Gevolg is dat Klunder minder tijd met haar man zal kunnen doorbrengen. Verder denkt zij dat de zondagsopenstelling geen succes gaat worden. “Houten is te klein om te gaan winkelen. Bij mijn winkel komen klanten zondags vooral voor de vergeten boodschap. Daar kan ik niet op draaien”. Klunder geeft aan geen keuze te hebben. “Middels het huurcontract ben ik verplicht op zondag open te gaan”. Klunder gelooft echter niet dat de detailhandel in Houten er zo goed voor staat, zodat gekozen kan worden voor een ruime zondagsopenstelling. “Ondernemers weten dat de omzet niet toeneemt, maar zijn bang dat omzet weglekt naar anderen. De leegstand op het Rond begint al beangstigend te worden”.

 

Ondernemer Jaap Kirchner van speelwinkel De Ronde Prins, winkel voor kwalitatief goed speelgoed, geeft aan dat de omzet niet groter wordt bij zondagsopenstelling. “Deze verschuift alleen qua moment. Mensen hebben immers niet meer geld”. Jaap Kirchner is zelfstandig ondernemer zonder personeel. Hij is diverse keren op zondag open geweest, maar ”met een omzet van 112 euro red je het niet”. Meer koopzondagen vormen voor zelfstandige ondernemers dan ook eerder een bedreiging dan een kans. “Vooral grote winkelbedrijven en ketens zullen ervan profiteren. Het ultieme gevolg is dan dat nog meer lokale ondernemers moeten sluiten. Er zijn dus meer constructieve ideeën nodig voor Houten. Zo zal bijvoorbeeld een markt op zaterdag meer doen dan een paar uur open op zondag. Het moet en kan gezelliger”.

 

Standpunt ChristenUnie en SGP
Werkdruk. De samenleving kenmerkt zich steeds meer door permanente tijdsdruk. De grenzen tussen arbeid, zorg en vrije tijd vervagen. En er wordt een steeds groter beroep gedaan op uw zorg voor de ander. Veel Nederlanders ervaren de toegenomen tijdsdruk als beklemmend. De zondag als gemeenschappelijk rustpunt doorbreekt deze spiraal van permanente tijdsdruk en bied tijd voor bezinning, sociale activiteiten en ontspanning.


24-uurseconomie.
Wij geloven niet in de onafwendbaarheid van de 24-uurseconomie. We staan voor een samenleving waarin niet de individuele vrijheid het hoogste goed is (‘ik wil dat ik altijd en overal alles kan kopen’), maar waarin ook daadwerkelijk samen geleefd kan worden, doordat we elkaar kunnen ontmoeten op rustmomenten. De mens is er niet voor de (24 uurs economie) maar de economie is er voor de mens!

Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter