Lezersoproep: ruimere zondagsopenstelling winkels? O gewenst of O ongewenst

 In Nieuws

Worden de openingstijden van de winkels op zondag in Houten verruimt? Over deze vraag buigt de gemeenteraad zich op 10 februari 2015. Een keuze voor volledige openstelling op zondag heeft vergaande gevolgen voor veel Houtenaren. Én dan met name voor de ongeveer 200 winkels in Houten, waar ook ongeveer 2.000 mensen werkzaam zijn. De ChristenUnie en SGP zouden hierover graag een maatschappelijk debat willen voeren met de inwoners van Houten.

Wij zetten enkele keuzes voor u op een rijtje:
– Velen waarderen de zondag als een dag van rust, bezinning en sociale ontmoeting. Vergaande zondagsopenstelling tast dit karakter aan. Wat vindt u hiervan als Houtenaar? – Een fors deel van de winkeliers uit Houten bestaat uit lokale en/of zelfstandige ondernemingen met beperkt personeel. Meer dagen open, betekent dat personeel en/ of de winkeliers zelf op zondag moet werken. Vindt u dit als Houtenaar gewenst?
– Het is niet duidelijk of de huidige 12 zondagsopenstellingen een succes zijn. Een deel van de ondernemers heeft het moeilijk door de gevolgen van de crisis uit 2008 en de vergaande 7×24 uurs internethandel. Veel winkels, inclusief de supermarkten, maken nauwelijks winst op zondag. U krijgt immers niet meer geld om uit te geven. Kleine ondernemers hebben geen geld voor personeel op zondag, omdat de omzet dit niet toelaat. Vinden wij u als Houtenaar dat winkels op zondag open moeten, terwijl u weet dat de winkelier extra kosten maakt in geld en tijd?
– Opening van de winkels heeft gevolgen voor de openingstijden op andere dagen in de week. Steeds meer winkels sluiten op vrijdagavond. Andere winkels overwegen bij zondagsopenstelling op maandag of op woensdag dicht te gaan. Wilt u de maandag of woensdag inruilen om op een zondag te winkelen? Wat vindt u als Houtenaar hiervan?
– In de detailhandel van Houten werken ongeveer 2.000 mensen. Laten wij de stem van werknemers in het debat betrekken en vragen wat zij willen. Personeel dat nu op zondag werkt, doet dat vaak vanwege de hoge toeslagen. Ondernemers in Houten geven aan dat dit niet langer houdbaar is.
– Tenslotte: soms lijkt het of een meerderheid van de Houtenaren voorstander is van zondagsopenstelling in Houten. Een laatste representatieve peiling in 2012 gaf echter aan  dat er een  meerderheid is tegen zondagsopenstelling van winkels. De ChristenUnie  en SGP vinden dat hier niet zomaar aan voorbij mag worden gegaan. Nieuwe ontwikkelingen vragen om een nieuwe peiling.

Wij als ChristenUnie en SGP vinden dat uw stem hierin telt en pleiten voor een raadgevend referendum. Wilt u uw stem laten horen? Laat het weten aan het Groentje!

Aanbevolen
Reacties
  • jacob

    Zondagsopening is slecht.

    Zowel vanuit christelijk oogpunt, maar ook maatschappelijk oogpunt.

    Bovendien kunnen winkels worden gedwongen om open te gaan. Verhuurders willen namelijk geen Black spits in winkelstraten.

    Hoe zouden al die voorstanders het trouwens vinden als ze zelf zondags moeten werken

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter