Mobiel cameratoezicht mogelijk in Houten

 In Nieuws

De burgemeester van Houten heeft sinds deze week de bevoegdheid om mobiel cameratoezicht in te zetten om adequaat in te kunnen spelen op situaties rond openbare orde en veiligheid. Voorheen kon dat nog niet, omdat de regels nog uitgingen van vast cameratoezicht. SGP-Houten is blij met dit besluit in de gemeenteraad van 13 februari 2018.

Adequaat inspelen
Zaken als inbraken en overlast kunnen zich snel verplaatsen. Om daar adequaat en snel op te kunnen inspelen in het nuttig als de burgemeester toestemming kan geven tot mobiel cameratoezicht. Dan loop je niet steeds achter de feiten aan en kan criminaliteit beter worden bestreden.

Voorafgaand aan de raadsvergadering van 13 februari hield SGP-Houten een peiling onder Houtenaren via Facebook. Van de 500 stemmers is bijna 80% het eens met de stelling: Mobiel cameratoezicht is belangrijk voor de Houtense veiligheid.

Regels
Terecht is de inzet van mobiel cameratoezicht aan allerlei regels gebonden. Bijvoorbeeld zoals hier in de Gemeentewet. Zo moet het altijd duidelijk worden aangegeven als mobiel cameratoezicht in een gebied wordt gebruikt, beelden moeten na vier weken worden vernietigd, alleen op openbare plaatsen, etc.

Nieuw kader
Privacy en zorgvuldig omgaan met gegevens zijn van groot belang. Het is daarom goed dat het gemeentelijke beleidskader voor het cameratoezicht weer een update krijgt (het huidige kader dateert uit 2008), zodat voor iedereen duidelijk is wat de spelregels zijn.

Voor onze veiligheid
SGP-Houten juicht toe dat de Algemene Plaatselijke Verordening op het punt van cameratoezicht is aangepast, en dat de burgemeester nu beperkt, als het écht nodig is, en volgens duidelijke regels gebruik kan maken van mobiel cameratoezicht. Voor onze veiligheid!

 

SGP voor veiligheid

SGP voor veiligheid

Recente berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter

schoneveldZorgavond