Motie van treurnis voor college Houten wegens niet-neutrale opstelling referendum

 In Nieuws

SGP en ITH maken zich zorgen over de informatievoorziening van de gemeente Houten ten opzichte van het referendum over de Ruimtelijke Koers. Dit hebben zij aangekaart in de raadsvergadering van dinsdagavond 9 maart. Dit mondde uit in een motie van treurnis.

Buitenspel wegens handtekeningen

Meerdere feiten zijn de aanleiding voor de kritiek van ITH en SGP. Als eerste wilde het college de al opgehaalde 1800 handtekeningen voor een referendum niet meetellen voor de in totaal benodigde 2250 handtekeningen. Dit kon niet waar zijn, SGP en ITH trokken aan de bel bij het college, en na advies van de referendumcommissie besloot het college de handtekeningen tóch mee te tellen. Dit gebeurde onder verwijzing naar de ‘VAR’, een digitale scheidsrechter bij het voetbal. Het college werd teruggefloten voor buitenspel zogezegd.

Gekleurde en neutrale informatie

Om als gemeente geen partij te kiezen voor of tegen de Ruimtelijke Koers, is afgesproken dat de informatie van de gemeente zelf neutraal is. Collegeleden individueel kunnen ‘gekleurde’ berichten delen en moeten zelf de zeepkist op. Dat ging al gauw mis, er verschenen ook gekleurde berichten op kanalen van de gemeente. Ook nu was de referendumcommissie kritisch. Dit was niet de bedoeling. Voortaan moet dit beter, en gekleurde berichten zouden van de gemeentekanalen verwijderd moeten worden, adviseert de commissie.

Weer mis

Toch ging het na het advies van de commissie weer mis. De door de gemeente opgestelde website met neutrale informatie bevatte een artikel waarin opgeroepen werd vóór de Ruimtelijke Koers te stemmen. Dit werd weer verwijderd. Collegeleden deelden daarnaast een filmpje met de oproep voor te stemmen, het filmpje was echter voorzien van een gemeentelogo. Als klap op de vuurpijl blijkt de flyer met neutrale informatie, die recent huis-aan-huis is bezorgd, niet geheel te kloppen, informatie weg te laten of gekleurd te duiden.

Schijn van partijdigheid

Naast voorgaande heeft de burgemeester de referendumcommissie advies gevraagd over de onderuitputting voor het campagnebudget van het referendum. Er is geen budget aangevraagd door voorstanders. Burgemeester Isabella opperde de aanvraagtermijn weer te heropenen om hen nogmaals de kans te geven. De referendumcommissie adviseert dat niet te doen, omdat dit in strijd is met het reglement en de schijn van partijdigheid met zich meebrengt.

Rode kaart

SGP en ITH vinden dat inwoners recht hebben op neutrale informatie van de gemeente Houten. Een overheid, ook een gemeentelijke overheid, moet te allen tijde neutraal zijn, ongeacht of iemand voor- of tegenstander is van de Ruimtelijke Koers. Collegeleden mogen op eigen titel campagne voeren, maar een gemeentelijke organisatie mag daar onder geen beding voor worden ingezet. Een motie die opriep tot excuses en voortaan alleen neutrale informatie door de gemeente te laten verstrekken werd door het college echter ontraden. Deze gang van zaken wordt zeer betreurd en maakt, nadat het college ook al eerder teruggefloten werd voor buitenspel, dat ITH en SGP nu genoodzaakt waren een rode kaart te geven door een motie van treurnis. Deze werd ook ondersteund door Groep Aanen.

Fotocredits.

Aanbevolen
Reacties
  • M

    Hier schrik je toch van? Neem aan dat de referendumcommissie een onafhankelijke evaluatie gaat houden. Uit de uitzending van Omroep Houten maak ik op dat de burgemeester de mening is toegedaan dat de evaluatie breed gehouden wordt onder leiding van de gemeente. Maar dat lijkt me onwenselijk gezien de positie van het gemeentebestuur in deze. Een onafhankelijke evaluatie, verricht door de referendumcommissie lijkt mij niet meer dan behoorlijk.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter

hoogbouw houtenparkeerdruk