Ongewenste bezuinigingen in Houten met grote maatschappelijke effecten

 In Nieuws

De gemeente Houten wordt, net als alle andere gemeenten geconfronteerd, met grote financiële tekorten vanaf 2025. Het Rijk dreigt met stevige bezuinigingen op alle gemeenten, maar Houten wordt extra zwaar getroffen, omdat Houten bij een geplande nieuwe verdeling van het gemeentefonds extra gekort zal worden.

SGP-Houten roept het college op om alles te doen om bezuinigingen te voorkomen (lobby richting Rijk), en burgers actief te informeren over de verontwaardiging over de plannen. Wethouder Vermeulen zei in het Groentje en anders pers hier aandacht aan te willen geven.

Op een Houtense begroting van nog geen 150 miljoen, moeten wij mogelijk 7,5 miljoen bezuinigingen. Op bepaalde posten kan niet bezuinigd worden, omdat gemeenten daar verplichtingen op heeft, die niet kunnen gestopt worden. Als wij dat al zouden willen. Eigenlijk kan alleen op de vrije ruimte (zo’n 15 miljoen) in de begroting bezuinigd worden. Daarbij hebben wij het over subsidies aan bijvoorbeeld het theater, de bibliotheek, het zwembad of bijvoorbeeld versoberen van voorzieningen die betaald worden uit de wet maatschappelijke ondersteuning. In alle gevallen zullen de effecten op onze inwoners groot zijn.

De verantwoordelijkheid voor mogelijke bezuinigen liggen primair bij het Rijk. Omdat op dit moment bezuinigingen onvermijdelijk lijken te zijn, gaat de gemeente Houten binnenkort wel in gesprek met Houtenaren (Ronde van Houten) over mogelijke bezuinigingen.

Recente berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter