Oogstfeest Bouwboeren in Tull en ’t Waal

 In link-in-bio, Nieuws

Op dinsdag 12 september was raadslid Lauren Zwemer aanwezig bij het oogstfeest van de Bouwboeren in Tull en ’t Waal. Het oogstfeest markeerde de eerste oogst van de Bouwboeren in de gemeente Houten en in de provincie Utrecht. Deze oogst was bijzonder omdat er gewassen werden verbouwd op het land van boer Joris van der Worp die specifiek bedoeld zijn voor de productie van biobased bouwmaterialen (bouwmaterialen op basis van bijv. planten). Op zijn landbouwgrond heeft de bouwboer twee verschillende gewassen verbouwd, namelijk vezelhennep en sorghum.

Sorghumplanten

Tijdens het oogstfeest zouden deze gewassen eigenlijk door een landbouwmachine geoogst worden. Helaas was de machine echter defect geraakt tijdens het vervoer, waardoor de oogst later zou plaatsvinden. Desondanks vond er toch een symbolische oogst plaats door met de hand een hennep- en een sorghumplant te oogsten.

Vezelhennepplanten

Vervolgens deelden de broers Luc en Wout de Wit, de oprichters van Bouwgroepen, wat er in de toekomst met de oogst gaat gebeurend. Dit najaar zal er in Schalkwijk door de Biobased Factory gewerkt worden aan een mobiele machine die de planten kan verwerken. Op deze manier kan de oogst lokaal verwerkt worden en kan deze al vanaf medio mei volgend jaar gebruikt worden voor de isolatie voor nieuwe woningen.

Architect Wout de Wit vertelde enthousiast over hoe zijn bedrijf, Biobased Housing Solutions, in slechts enkele dagen huizen kan bouwen die 75% duurzamer zijn dan reguliere nieuwbouwwoningen. Hoewel deze woningen 5% tot 10% duurder zijn, zijn de totale kosten op de lange termijn lager vanwege hun duurzaamheid.

Uitleg over duurzame huizen door Wout de Wit

Het is mooi om te zien dat er binnen onze gemeente innovaties plaatsvinden op het gebied van landbouw en duurzame woningbouw. Hopelijk zal het niet alleen mogelijk zijn om materialen te produceren en te verwerken, maar ook om daadwerkelijk woningen in Houten te bouwen met behulp van deze materialen. SGP-Houten zal actief kijken naar geschikte locaties binnen onze gemeente.

Recente berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter