Pascal Ooms over Houten

 In Nieuws

Tekst van Pascal Ooms in de afgelopen raadsvergadering over de situatie in Houten:

Geachte inwoners van Houten, mederaadsleden en voorzitter,

Graag wil ik u een moment meenemen in onze gedachten over Houten. Onze mooie gemeente Houten met haar kernen, wordt bedreigd door diverse uitdagingen.

Als eerste uitdaging hadden wij COVID. De pandemie is over, maar de gevolgen niet.

  1. Jongeren hebben een psychologische klap gehad, die nog steeds gevoeld wordt. Wethouder wilt u in evaluatie van de sociale koers, speciale aandacht aan onze jongeren geven?
  2. Een tweede gevolg die ik nog wil noemen, is ondernemers met schulden. Tienduizenden zitten in Nederland zwaar in de schulden. Wethouder, bent u klaar met WIL om de Houtense ondernemers met schulden?

De tweede uitdaging is een recessie.

Een ongekende inflatie en nu een economische terugslag. Fijn dat de Houtense werktafel gewoon doorgaat met haar werk om Houtenaren die steun nodig hebben bij het vinden van werk. Inkomensbeleid is verder vooral landelijk, maar laten wij alert zijn.

De inflatie raakt niet alleen onze inwoners, maar ook onze eigen gemeente financiën. Dat hoeft niet perse, maar de landelijke overheid speelt hoog spel, door gemeenten onvoldoende te steunen. Voorlopig kunnen wij niet veel meer dan zelf goed op de financiën te passen. Het doet pijn, maar dank u college voor het nemen van uw verantwoordelijkheid. Wij willen u wel vragen uiterst voorzichtig te zijn, om te snijden in uitgaven die de meest kwetsbare raken.

Voor het verbeteren van bedrijfsvoering trekken wij bijna 2 miljoen uit. Wij gaan daarmee akkoord, mits hier scherpe doelen aan gekoppeld worden. Wij willen de portefeuillehoudervragen of hij iets wil zeggen over borging dat de gelden ook daadwerkelijk het beoogde doel gaan bereiken. Uiteindelijk gaat het over toekomstige goede dienstverlening aan onze inwoners.

De derde uitdaging is klimaat

Wij zitten in een klimaatcrisis. Als het gaat over duurzame energie opwekking, dan lopen wij tegen het probleem aan dat onze energienet vol zit. Is het nu een vloek of zegen? Als je geconfronteerd wordt met een probleem, dan word je ook wel eens creatief. Nu was ik vorige week maandag met Lauren op de jaarvergadering van Cooperatie Duurzaam Eiland. Prof. Dr. Van Wijk deed zijn visie op waterstof uit de doeken. Het grote probleem met duurzame energie is: vervoeren en opslaan. Dat kost bakken met geld. Met waterstof los je dit probleem in een keer op. Volgens de professor wordt waterstof de energiedrager van de toekomst en zelfs van de wereld. Nu hebben ze in Nieuwegein al een waterstof station en professor van Wijk reageerde op de plannen om in Schalkwijk waterstof projecten te gaan opzetten. Wethouder, mijn spreektijd is beperkt. Zouden wij professor dr. Van Wijk hier in de gemeenteraad uit kunnen nodigen, en zouden wij eens in Nieuwegein op bezoek kunnen gaan?

En dan de laatste uitdaging: de instorting van de biodiversiteit.

Tot op zekere hoogte kunnen wij nog iets doen aan de klimaatcrisis, en zijn wij optimistisch. Maar als onze biodiversiteit instort, dan is er volgens mij geen weg terug. Biodiversiteit wordt meestal beschreven als de “verscheidenheid aan leven, in allerlei vormen, op aarde”. Niemand weet precies wat de grenzen zijn van de natuur. Maar iedereen is het er wel over eens, dat het een grote bedreiging is. Wethouder, mooi dat u verantwoordelijkheid neemt in samenwerking met klankbordgroep biodiversiteit. Wij begrijpen dat er weinig geld is, maar zoals de klankbordgroep altijd zegt, kan er met weinig geld veel. Ik roep u op u maximaal initiatieven te faciliteren van bewoners en bedrijven. Graag uw reactie hierop.

Houten wordt bedreigd door allerlei uitdagingen. Hoe kijken wij deze uitdagingen aan?

  • Uitdagingen vragen om verantwoordelijkheid nemen. Door inwoners, Houtense bedrijven en omdat de overheid maar beperkt deze uitdagingen kan adresseren. Maar ook verantwoordelijkheid van ons hier in de raad, en in het college.
  • Uitdagingen maken creatief. Wij rekenen op gezamenlijke initiatieven van inwoners, bedrijven, instellingen, en wederom ook de gemeente.
  • En als laatste: nee, de SGP is nooit pessimistisch over de toekomst. Wij geloven met vele Houtenaren dat boven al die uitdagingen Jezus Christus staat. Het dreigt wel uit de hand lopen, vooral door ons eigen gedrag, maar God staat hierboven. Hij kan steun geven als wij het niet zien zitten of als wij het moeilijk hebben. Wij worden uitgedaagd verantwoordelijkheid te nemen, en er voor elkaar te zijn. Maar wanhoop past niet. Ik geloof in een God die beloofd heeft ons nooit te verlaten. Dat geeft hoop in al deze uitdagingen.

Voordat ik eindig nog een punt. Investeren in een veilige Lekdijk. Goede actie. Nu meelopen met waterschap, anders kost het straks veel geld. Maar pak dan gelijk een koppelkans mee, die ook hard nodig is, en vul een oude belofte in: glasvezel voor alle Houtenaren, dus ook voor mensen langs de Lekdijk. Hiervoor dienen wij een motie in.

Tenslotte, College ga vooral door met uitvoer van onze mooie coalitieakkoord, zoals opstellen visie buitengebied, steun bieb, realisatie zonneparken, uitrol Houtense DNA, meer BOA’s op straat en opstellen van mooie bouwplannen met participatie.

Recente berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter