Raadsbijdrage debat energiestrategie

 In Nieuws

Onderstaande bijdrage is uitgesproken door SGP-raadslid Pascal Ooms bij het debat over de Regionale Energiestrategie op donderdag 18 juli 2019. Alleen het gesproken woord geldt.

“Ik heb het boek, De onbewoonbare aarde van David Wallace-Wells.

Het is een ware zelfpijniging om dit boek te lezen. Iedere pagina van de eerste helft van dit boek staat vol feiten van het klimaat nu en cijfers met redelijke voorspellingen over klimaatverandering in de toekomst. Het is erger dan ik dacht. De gevolgen zijn heftig. Droogte, overstroming, hittesterfte, natuurbranden, stervende oceanen, ongezonde lucht. Niet over 50 jaar, maar wat er nu al gebeurt. Wallace behandelt het met pijnlijke precisie. Ik kom regelmatig in Burkina Faso, West Afrika. De scenario’s zijn niet gunstig voor hun hoofdstad, Ouagadougou. Voor het einde van deze eeuw is het goed mogelijk dat dit een onleefbare plek is. Te heet. En Houten ligt misschien wel aan de zee dan.

Wij dachten misschien jaren dat wij de natuur onder controle hadden, maar helaas het lijkt wel of de natuur schreeuwt: en nu ophouden. Het is misschien wel allemaal wat minder maakbaar dan wij dachten. Dat ontslaat ons overigens niet van de dure plicht om verantwoordelijkheid te nemen.

Dan de Regionale Energiestrategie. Wij kunnen discussiëren of de RES ambitieus genoeg is, om het tij te keren, maar dat wil ik niet voorstellen nu. Wij maken ons zorgen over de uitvoerbaarheid van de RES. Dus eerst maar eens zorgen dat wij überhaupt de RES krijgen uitgevoerd. Waarom maken wij ons zorgen?

Het Economisch Instituut voor de Bouw vindt de uitgangspunten van het klimaatakkoord niet realistisch. De kosten zijn veel te laag ingeschat. Dat wordt heel lastig uitleggen aan de burger. En dat mogen wij als gemeente doen. Ik zeg het hier wel meer: het Rijk laat het weer afweten. Waar wij als SGP voor willen waken, is verlies van draagvlak voor lange termijn. Een voorbeeld. 100% van gas af en huizen duurzaam maken is voor heel veel woningen lastig. Het EIB adviseert daarom: kies voor een hybride ketel. Levert 85% daling gasgebruik daling, maar kost wel veel minder. Wethouder, hoe staat u hierin? Gaat u voor het ideaalplaatje of gaat u voor haalbaarheid en draagvlak?

Draagvlak vindt de SGP dus ook belangrijk. Wij moeten als gemeenten maximaal inzetten op lokaal draagvlak. Mét bewoners en vóór bewoners is ons motto. Wij dienen daarom twee moties in om dit concreet te maken. Wij willen graag dat duurzame energie initiatieven minimaal 50% lokale participatie nastreven. Hierbij de motie.

En om gelijk een concreet stapje naar uitvoering van de RES te maken, willen wij graag energie coöperatie Opgewekt Houten een handje helpen in het realiseren van hun ambitie voor zonnedaken.

Omdat wij ons zorgen maken over de uitvoerbaarheid van de RES, zouden wij ook willen voorstellen zwaarder in te zetten op een bredere energiemix, van andere technieken en energiedragers. Wij dienen hiertoe een motie in.

Wij definiëren niet welke technieken in de motie, maar wij denken zelf aan waterstof, thermische energie en wat ons betreft ook een nieuwe generatie kernenergie. In Zeeland hebben ze daar geen problemen mee.

Voor ons ligt een Regionale Energiestrategie. Achterliggende gedachte is dat wij de CO-2 uitstoot drastisch moeten verlagen, om een verdere temperatuurstijging op de aarde te voorkomen. Echter de energievoorziening is slechts verantwoordelijk voor een deel van uitstoot. Om een voorbeeld te noemen. Cement is verantwoordelijk voor een derde van alle CO-2 uitstoot in de wereld. Een groei van 5000 woningen in de gemeente Houten, wordt in het licht van CO-2 uitstoot een probleem. Voor ons ligt een energieplan en daarom dienen wij geen motie voor reductie van gebruik van cement. Wel willen wij de wethouder vragen, zouden wij eens met elkaar kunnen praten over CO-2 neutrale groei van Houten of in U16-verband?”

Recente berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter

honswijkerplas