Raadstekst Asbest eraf, zonnepaneel erop

 In Nieuws

Voor ons ligt een voorstel voor het stimuleren van eigenaren van panden met asbest op het dak, dit te laten verwijderen en zonnepanelen erop te plaatsen. Mooi dat dit op de agenda staat. Wij hebben al eerder aandacht voor gevraagd.

Toch zijn wij niet tevreden met dit voorstel. Wij hebben de volgende bezwaren:
– Een groot deel van de beschikbare gelden worden besteed aan informatieverstrekking en voorlichting. Wethouder, klopt dit? Wethouder van Dalen wist het niet precies, maar gaf wel de suggestie dat hier een flink deel van de 11.000 euro heen zou gaan. Later kreeg ik andere signalen, dus wethouder graag hier duidelijkheid over.
– Als het gaat om die voorlichting. Wij hebben contact gehad met mensen uit het gebied. Iedereen weet prima dat het asbest eraf moet. Zeker agrariërs worden goed op de hoogte gesteld door LTO. Maar er moet wel geld zijn voor vervanging van een dak. Daar helpt info verstrekking niet mee. Wij zouden graag zien dat een maximale hoeveelheid van de gelden ten goede komt aan investeringen en niet aan info verstrekking en zeker niet aan overhead;
– Ons tweede bezwaar: zowel de provincie en het rijk hebben aangekondigd te komen met een subsidieregeling voor asbestverwijdering en/of zonnepanelen. Het rijk wil overleggen met gemeenten. Het nu vaststellen van deze subsidie verordening, ontneemt ons de mogelijk een maximalisatie te bereiken van alle mogelijkheden. Met andere woorden, zonder overleg met het rijk, provincie en onze gemeente komen wij tot we suboptimaal resultaat. Wij dienen daarom samen met D’66 een motie tot uitstel van behandeling van deze subsidie verordening in. Mede ondersteunt door: PVDA en ITH. Oftewel voltallige aantal aanwezige raadsleden uit de oppositie.

Recente berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter

Kenner cadeau