SGP, Groep Aanen en ITH: Onderzoek 3000 Houtenaren stemkeuze referendum weggegooid geld

 In Nieuws

Snel bouwen is nodig, met inwoner centraal, en met respect voor de uitslag van de Ruimtelijke Koers. Die uitslag was glashelder. SGP-Houten, Groep Aanen en ITH zijn daarom kritisch op het onderzoek dat I&O Research in opdracht van Gemeente Houten momenteel houdt onder duizenden Houtenaren over hun stemkeuze bij het referendum over de Ruimtelijke Koers. Dit is weggegooid belastinggeld, omdat al overduidelijk is wat de overwegingen zijn geweest tijdens het totale participatieproces.

Duidelijke uitslag 

Houten gaf een duidelijk signaal bij het referendum over de Ruimtelijke Koers. Tweederde van de stemmende Houtenaar zei ‘nee’ tegen deze Ruimtelijke Koers. In iedere wijk, op ieder individueel stembureau was een meerderheid tegen. Van de kleine kernen, Houten-Noord tot Houten-Zuid.

Maatschappelijk debat 

In de aanloop naar de stemming over het referendum kon de woningbouwdiscussie niemand meer ontgaan. Uren rondetafelgesprekken, een ongekend hoog aantal zienswijzen van en namens zo’n 1500-2000 Houtenaren, posters, oneindige Facebookdiscussies, artikelen bij de lokale media, en ga zo maar door. Er was een kolkend maatschappelijk debat waar alle argumenten uitgebreid en helder over tafel gingen, van voor- én tegenstanders.

Snel bouwen 

Met het lopende onderzoek wordt het referendum nog eens dunnetjes overgedaan. Het werkt bovendien vertragend. SGP, Groep Aanen en ITH willen juist dat er snel verder wordt gebouwd voor de woningzoekende Houtenaar. Bij de plannen hiervoor willen we inwoners betrekken, en woningbouw die nadrukkelijk past bij Houten.

On-Houtens 

Breed wordt de woningnood herkend in Houten. Maar de hoogbouw, stadse sfeer, bouwen richting de snelweg, verdichting, en meer, is tegen het zere been van de nee-stemmende Houtenaar. Deze stadse Ruimtelijke Koers past gewoon niet bij Houten, dat was glashelder bij de tegenstemmers.

Spek en bonen 

Naast de 3000 Houtenaren die via een brief uitgenodigd worden om te stemmen, kan ook íedere Houtenaar meedoen via een open link. Die resultaten zullen echter niet integraal meetellen voor het onderzoek. Daarmee zijn reacties via de open link min of meer voor spek en bonen. Daar komt bij dat mensen uiteindelijk zelf gaan over hun ja- of nee-stem, het is ongewenst als zij druk ervaren hier tegen hun zin meer toelichting op te geven.

Onderzoek is weggegooid geld

De al eerder opgestelde zienswijzen en inspraakrondes zijn geen onderdeel van het onderzoek en worden dus niet betrokken bij het antwoord op de vraag waarom mensen hebben gestemd zoals ze hebben gestemd. Alle geleverde energie van inwoners, nota bene op uitnodiging van de gemeente zelf, wordt in één keer van tafel geveegd. Het onderzoek van I&O Research, in opdracht van de gemeente, is vragen naar de bekende weg en weggegooid geld.

Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter

oostelijke aansluiting