SGP-Houten en CDA pleiten voor snel herstel kerktoren Tull en ’t Waal

 In Nieuws

Bij een kerktoren in een dorp horen een veilige trap, een werkende klok en de mogelijkheid om te vlaggen. SGP-Houten en CDA hebben aan het college gevraagd de restauratie van de kerktoren van de Nederlands Hervormde Kerk in Tull en ’t Waal te bespoedigen.

Gemis

Er is sprake van houtrot in de klokkentoren, daarom kan ook de klok niet geluid worden. Dit is een groot gemis bij momenten van vieren en herdenken. Er is vanuit Tull en ’t Waal daarnaast ook behoefte aan het in ere herstellen van de mogelijkheid om vanaf de toren te vlaggen. SGP-Houten heeft er enkele jaren geleden ook voor gezorgd dat er weer gevlagd kon worden vanaf de kerktoren van de Brinkkerk in Schalkwijk.

Vragen

Samen met het CDA stelde SGP-Houten de volgende vragen aan het college:

  1. Bent u het met ons eens dat een kerktoren met een veilige, te gebruiken trap, en werkende klok en een mogelijkheid tot vlaggen van belang zijn voor Tull en ’t Waal en bijdragen aan het dorpsgevoel?
  2. Kunt u ons meedelen hoever het staat met de plannen om de noodzakelijke restauratie uit te voeren?
  3. Is daar inmiddels budget voor?
  4. Wanneer gaat dit uitgevoerd worden?
  5. Hoe gaat u communiceert u hierover met kerk en dorp?

Er is geld voor restauratie

Het college gaf in haar beantwoording aan het eens te zijn met SGP-Houten en CDA: een kerktoren met een werkende klok en mogelijkheid tot vlaggen hoort bij Tull en ’t Waal. Het benodigde geld voor de restauratie is opgenomen in het meerjaren onderhoudsplan. Voor het blijvend kunnen luiden van de klok wordt een noodoplossing gezocht, in afwachting van de structurele oplossing. Het kerkbestuur wordt snel geïnformeerd.

Maak ook vlaggen weer mogelijk

Wij zijn tevreden met de acties van het college, maar dringen wel aan op snelle restauratie. Ook hangt nog boven de lucht of het vlaggen weer daadwerkelijk mogelijk wordt. Dat zullen wij monitoren en blijven bepleiten.

Foto via deze pagina.

Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter

handtekeningen