SGP-Houten over Begroting 2020

 In Nieuws

Begroting gaat over ál het gemeentelijke beleid voor volgend jaar. En daarmee dus ook over het werk van het hele college, en alle ambtenaren op het gemeentehuis. Wij wensen hen daar ook het komende jaar veel sterkte, wijsheid, werkplezier en zegen bij toe.

Zorg voor de naaste
Voorzitter, voor SGP-Houten is zorg voor de naaste een rode draad door ons politieke werk. En als dit in het geding is, kunnen wij niet anders dan hiervoor onze nek uitsteken. En wij denken dat dit nu het geval is, vanwege de bezuinigingen op het sociaal domein. Dat hebben we ook aangegeven bij de behandeling van de perspectiefnota. En wel hierom:

  1. Het bezuinigingskader is weinig inhoudelijk gedreven. Ook de VNG maakt daar opmerkingen over in het visitatierapport. Er is een groot risico op pennywise en pound foolish besluiten, en dat een deel van sociale infrastructuur in Houten wordt afgebroken, die we straks nog hard nodig hebben. Daar kunnen we nog weleens flink spijt van gaan krijgen.
  2. Het sociale team staat onder zware druk. Het College geeft hier echter weinig info over. Ziekteverzuim neemt toe, wachtlijsten lopen op (tot 9 weken nu) en die zorg wordt nauwelijks erkent. Het College geeft de impressie dat het sociaal team achter de bezuinigingen staat. Maar de hele focus van het sociaal team moet om. Dat is een enorm risico. Alles wat het sociaal team met transformatie heeft bereikt tot nu toe, komt op het spel te staan. Bovendien wordt ook nog eens niet geïndexeerd, bij stijgende CAO lonen;
  3. Als je door de oogharen kijkt zegt het college in feite dat er min of meer impactloos bezuinigd kan worden. Maar dat kan helemaal niet. En los van de impact van maatregelen zelf, de hele sector staat zwaar onder druk. Als de hele regio gaat bezuinigen, gaan er geheid jeugdzorg instellingen om.

Wij willen een pas op de plaats. Eerst visie, dan bezuinigingen. Eerst overleg met de professionals en betrokkenen, dan bezuinigen. Steeds opnieuw lijkt het college dit om te draaien.

  • Eerst heldere visie + SMART indicatoren.
  • Ga wel door met lijn die is ingezet door sociaal team (transformatie, gaat ook kosten besparen) en versterk zelf sociaal team om dit nog beter te kunnen uitvoeren;
  • Investeer juist in preventie, zie daarover ook de oproep van Van Houten & Co.

Over de pas op de plaats die we willen maken zo een amendement. Ik wil dit blokje over zorg en wmo afsluiten met het citeren van één van onze Houtense inwoners die zich afvraagt of haar zorg in de toekomst nog wel gewaarborgd is, ze zegt:

Bijna 5 jaar geleden is bij alle inwoners die huishoudelijke ondersteuning krijgen via de Wmo die ik ken de hulp gehalveerd. Ik heb een snelle huishoudelijke hulp, maar meer dan het hoognodige kan er niet gedaan worden. En dan kan ik zelf nog wat doen zoals: boodschappen, wasmachine in en uitladen en een begin maken met de afwas. Een mevrouw bij mij om de hoek die nog minder kan krijgt nog een uur minder huishoudelijke hulp per week dan ik.  

Verder heb ik een dure elektrische rolstoel. Ik hoop dat mijn huidige rolstoel ook van zo’n goede kwaliteit is zodat hij nog lang meegaat, maar meestal ben ik na 5 of 6 jaar wel aan een nieuwe toe en dan hoop ik wel weer zo’n rolstoel te kunnen krijgen waarin ik goed kan functioneren.  Ook maak ik mij zorgen dat er geen huisartsenpost meer in Houten is. Niet dat ik er vaak gebruik van maak, maar het is voor mij moeilijk om in Nieuwegein te komen. Hoe ik ’s avonds of ’s nachts in Nieuwegein moet komen, is mij een raadsel. In Houten reed ik er in een kwartier naartoe.

Voorzitter, dit als illustratie bij zorgen onder onze inwoners over de toekomst van basiszorg voor Houtenaren.

Ook worden wij niet enthousiast van de kaasschaafbezuinigingen zoals die bijvoorbeeld de bieb en van Houten en Co raken. Zo gaan we toch niet met onze maatschappelijke partijen om?

Tot slot nog puntsgewijs aandacht voor enkele andere zaken:

  • Steun voor onze boeren, zij zorgen ervoor dat er eten op ons bord komt te liggen, en voelen zich zo vaak in een hoek gedreven.
  • De overlast van vuurwerk op straat is nog altijd erg groot, voor mens en dier. Wat gaat burgemeester doen aan tegengaan vuurwerkoverlast? Er is inmiddels meer mogelijk, weten we.

Naschrift: net als de andere oppositiepartijen heeft SGP-Houten helaas tegen de begroting moeten stemmen, wij hebben onvoldoende vertrouwen in de manier waarop de enorme bezuinigingen op de zorg en het sociaal domein uitgevoerd worden, hoe effectief dit is en hoe groot het maatschappelijk effect is.

Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter

Honswijk