SGP-Houten wil natuur in bos Nieuw-Wulven niet verstoren

 In Nieuws

Onderstaande tekst is door Pascal Ooms, raadslid SGP-Houten, uitgesproken bij het debat over het toevoegen van een horecavoorziening, parkeerplaats en toegangsweg aan bos Nieuw-Wulven. Helaas werd het voorstel wel aangenomen.

Je moet maar durven. In tijden van afnemende natuurwaarden en afnemende biodiversiteit komt het College met een plan om een horecavoorziening bij een bos te bouwen, een nieuwe afslag te realiseren voor de rondweg, en 100 parkeerplaatsen. En jawel onder aanvoering van de enige wethouder die je niet verwacht voor de verdediging van dit plan: de wethouder van GroenLinks. 

Dit is niet flauw bedoeld. Raadslid de Groot was tegen het plan, wethouder de Groot is voor het plan. Wat is er gebeurd?

Een bos dat nota bene is aangelegd om verloren natuur in Houten te compenseren. De provincie en dit College willen gebruik van de auto ontmoedigen, maar het voorliggende plan wordt door de Fietsersbond gekraakt. Mooie bijdrage aan de ambities van het College dus. Wel een afslag voor auto’s aanleggen, maar geld voor een extra fietspad is teveel gevraagd. Er wordt meer plaats gemaakt voor auto’s parkeren, dan voor fietsen. Een duurzame kleinschalige horeca voorziening, maar je moet wel met een vieze auto kunnen komen. Het aantal mensen dat naar het bos moet komen, moet ongeveer verdubbelen. Ook dat zet de natuur onder druk.

Veel mensen namen de moeite om een petitie te tekenen tegen het plan. Hoeveel draagvlak is er eigenlijk voor dit plan in de samenleving? Ja, mensen hebben behoefte aan meer speeltoestellen of een toilet, maar de signalen die wij krijgen is dat Houtenaren niet per se behoefte hebben aan een horecavoorziening van dit kaliber. Maar dan in het bijzonder, een horecavoorziening met een autoweg erbij. Je moet nu per slot van rekening ook lopen naar de speeltoestellen.

Tenslotte, het plan moet bijdragen aan kosten onderhoud bos. Maar het komt niet verder dan 30%. Moeten wij echt een stuk natuur opofferen voor een plan dat nog geen derde bijdraagt aan de kosten voor onderhoud? Nee dus. Gebruik uw verstand en stop dit plan.

Wij hebben drie vragen aan de wethouder:

  • Hoe denkt u over instandhouding van het bos in de toekomst? Als maar 30% van de kosten gedekt worden door dit plan, hoe moet dat dan in de toekomst?
  • Tweede vraag: Staatsbosbeheer sloot groei van parkeerplaatsen naar 200 niet uit. De wethouder wel?
  • Wij teren steeds maar in op natuur. Kunnen wij het niet een keer hebben over uitbreiding van het bos, noem het een klimaatbos, waarbij wij Houtenaren vragen een boom te adopteren in het kader van CO2 reductie?
Aanbevolen
Reacties
  • Marijke van Eijkeren

    Alle lof voor SGP! Een onbegrijpelijke beslissing van de gemeenteraad. Ik had meer lef verwacht van CU, GroenLinks, D66 en PvdA.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter

herdenkingsmonument houten