SGP: ‘Mag het een tasje minder zijn’

 In Nieuws

In Nederland wordt ongeveer 25 miljoen kilo aan plastic tasjes per jaar gebruikt. Om het milieu te sparen zou de SGP in Houten graag zien dat er minder plastic tasjes worden gebruikt.

De SGP heeft de verantwoordelijke wethouder gevraagd of er mogelijkheden zijn om samen met de winkeliers en bewoners het gebruik van plastic tasjes terug te dienen.

 

Uit onderzoek in Deventer, Tilburg en Zoetermeer naar het gebruik van plastic tasjes blijkt1:

  • Het zit niet in de routine van mensen om een eigen tas mee te nemen
  • Een ruimte meerderheid van de onderzochte mensen is voor maatregelen om de hoeveelheid plastic terug te dringen.
  • Ruim de helft van de mensen in de pilot vond het goed dat winkels niet standaard meer een tasje aanbieden.
  • Een grote meerderheid van de mensen in de pilot is positief over oproep van winkels om zelf een tas mee te nemen en geld te vragen aan klanten die toch een tasje willen meenemen met als doel de hoeveelheid (plastic) tassen te verminderen.
  • Als er geen tassen meer zouden zijn en men in de winkel staat zonder eigen tas, dan kiezen de meeste mensen uit de pilot voor de aanschaf van een duurzame shopping bag (van ca. 1 euro).

De verantwoordelijke wethouder heeft toegezegd met het Economisch Platform van Houten te spreken over deze pilot. Bij dit overleg zijn onder andere de winkeliersverenigingen betrokken. Reactie SGP (Pascal): “Ik ben blij dat de verantwoordelijke wethouder zich in wil zetten om het gebruik van plastic tasjes te verminderen. Wel wil ik benadrukken dat ik niet uit ben op verplichtende en vrijheidsbeperkende maatregelen vanuit de overheid, het gaat om het stimuleren van gedragsverandering om milieuvervuiling tegen te gaan”.

http://www.kidv.nl/3175/rapport-mag-het-een-tasje-minder-zijn-tns-nipo-deft.pdf

Pascal Ooms

Raadslid SGP
Aanbevolen

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter