SGP verontwaardigd over behandeling jongeren met koopgarantwoning

 In Nieuws

De gemeente Houten heeft zich sinds 2008 geleden sterk gemaakt om jongeren te helpen aan een betaalbare koopwoning. Meer dan 200 jongeren konden met korting een woning kopen van Viveste. Bij verhuizing zijn ze verplicht de woning terug te verkopen aan Viveste. Dat blijkt nu al jaren een groot probleem. Volgens betrokken jongeren worden woningen door Viveste lager getaxeerd dan de marktwaarde. Een jongere reageert: woningen die 225.000 euro in de markt doen, worden opeens getaxeerd op 192.000 euro. Jongeren moeten een deel van het verschil zelf betalen. Het probleem is groter geworden nu Viveste dit jaar ook koopwoningen als sociale huurwoningen in de markt mag zetten.

De SGP heeft met grote verbazing de beantwoording van de schriftelijk vragen gelezen en is verontwaardigd. Volgens Viveste en de gemeente worden de woningen wel marktconform getaxeerd en voldoet de regeling aan alle wet en regelgeving. Maar de gemeente wilde jongeren juist aan een koopwoning helpen. Diezelfde jongeren worden nu opgezadeld met een soms hele grote restschuld. Er is geen jongere die zonder restschuld achterblijft. Dat is zuur.

De SGP verwacht dat huizeneigenaren het hier niet bij laten zitten en naar de rechter zullen stappen. Ook vindt de SGP dat de regeling, die ooit is opgesteld om jongeren te helpen aan een koopwoning, opnieuw tegen het licht gehouden moet worden. Er ligt ook een politieke verantwoordelijkheid. Anders maakt geen jongere ooit meer gebruik van een gemeentelijke koopregeling. Maar het College schuift iedere verantwoordelijkheid weg. De gemeente vindt dat jonge huizenbezitters zelf de risico’s van woningbezit moeten dragen. De euforie van de realisering van jongerenhuisvesting vanaf 2008 maakt nu echter plaats voor onrust onder jongeren. De gemeente verschuilt zich ook achter het argument dat jongeren een hertaxatie mogen laten uitvoeren. Maar als deze hoger uitvalt, en Viveste is het daar niet mee eens, moeten er drie taxateurs worden benoemd. Dat kost zoveel dat veel jongeren het er dan bij laten zitten.

Tot slot een vraag aan de gemeente: waarom geeft u zomaar toestemming aan Viveste om van  koopwoningen huurwoningen te maken, zonder de starters (eigenaren van de Koopgarantwoningen) hierin te betrekken? Waarom wordt hun belang genegeerd en nu het spannend wordt in de steek laten?

euro-1353420_960_720

Recente berichten

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter