SGP-voorstel dubbel grondgebruik zonnevelden haalt meerderheid

 In Nieuws

SGP-Houten is blij met het kader voor zonnevelden in Houten. Wij kiezen niet voor wind, maar voor zon. Door het uitnodigingskader zonnevelden kan er serieus gewerkt worden aan het realiseren van het opwekken van zonne-energie.

Dubbel functiegebruik
De opwekking van zonne-energie met zonnevelden kan samengaan met andere functies. Tussen de rijen met zonnepanelen kunnen ook agrarische functies plaatsvinden zoals weidegang, akkerbouw of vrije uitloop voor kippen. Het dubbel ruimtegebruik biedt veel voordelen en voorkomt dat waardevolle agrarische grond niet wordt benut. SGP-Houten diende hiervoor een voorstel in, samen met ChristenUnie en ITH. Dubbel grondgebruik heeft nu de voorkeur van de gemeente, initiatiefnemers moeten aangeven of en hoe ze dit vormgeven. Door steun van GroenLinks en CDA haalde het voorstel een meerderheid.

Behoud cultuurhistorie
Ook het voorstel van SGP-Houten om de kansrijkheid voor zonnevelden te verkleinen in het gebied boven Fort Honswijk kreeg steun, van de unanieme raad. We hebben dit voorgesteld om de cultuurhistorie en zichtlijnen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie kracht bij te zetten.

Benut niet-agrarische grond
Een keerzijde van zonnevelden in het buitengebied is dat ze ten koste gaan van waardevolle landbouwgrond. Daarom wil SGP-Houten dat alles op alles wordt gezet om niet-agrarische gronden te benutten voor zonne-energie. Een voorstel om het college hier mee aan het werk te zetten haalde helaas geen meerderheid.

Betrek dorpsraden!
Ook wil SGP-Houten dat dorpsraden Stichting Leefbaarheid Tull en ’t Waal, Mooi ’t Goy en Belangengroep Schalkwijk een adviserende stem krijgen bij initiatieven voor zonnevelden. Deze dorpsraden vertegenwoordigen de inwoners van de kleine kernen en zouden wat ons betreft betrokken moeten worden. Echter steunde alleen ITH dit voorstel.

Steun voor uitnodigingskader
Uiteindelijk heeft de SGP besloten om wel voor het uitnodigingskader te stemmen met daarbij de opmerking dat er samengewerkt moet worden met de dorpsraden en dat wij maximale benutting willen van de niet-agrarische grond. Verder is er een toezegging geweest dat er eerder geëvalueerd kan worden. Het uitnodigingskader zonnevelden is uiteindelijk unaniem aangenomen.

Recente berichten
Reacties
  • Willem H.

    SGP-voorstel dubbel grondgebruik zonnevelden haalt meerderheid; Blijkbaar dus heel goed voorbereid, (is 90% vh succes!), Fantastisch en Proficiat! Mvrgr., Willem H.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Start met typen en druk daarna op enter